Citat:
În prealabil postat de glykys
Care studii genetice, Catalin? Vrem linkuri.
Eu stiu ca s-au gasit extrem de putine morminte de daci in Romania. De unde au luat ADN-ul de dac?!
De aia ne merge noua, crestinilor, numele de creduli si nestiutori, pentru ca sfera noastra de lecturi se margineste la net. Poate iti faci, totusi, timp sa citesti ambele carti, daca ai acest interes.
|
Din moment ce comentariile despre cartile lui Boia se situeaza intre iritare nervoasa si ilaritate nu as avea de ce sa citesc o carte doar ca ori sa ma enervez ori sa ma distrez. Nu inteleg nici de ce tu nu doar ca le-ai citit, dar si apreciezei astfel de maculatura. Daca unii sunt intr-o extrema si spun ca dacii au fost la originea tuturor popoarelor si limba romana este la originea limbilor existente, Boia e in extrema cealalta, spune ca romanii sunt ultimul popor. Si se bazeaza mai mult pe imaginatia lui, decat pe istorie. Chiar el spune intr-un interviu ca face propria istorie, ma intereseaza mai mult istoria originala, nu istoria lui Boia. Boia este produsul Humanitas si la lui Liiceanu. E ca ratingul la tv, ca sa se poata vanda bine trebuie sa spuna ceva deosebit, socand, eventual sa fie si scandal.
Chiar si Manolescu i-a criticat lucrarea sau alti intelectuali. Uite de exemplu un alt articol, facut de un alt critic cunoscut (mabele articole sunt date si pe blogul lui Boia, probabil ca sa nu spuna ca inchide ochii la critici, desi nu raspunde niciodata la obiectii):
http://adevarul.ro/cultura/carti/cit...de1/index.html
Dar, inainte de a cita articolul, mi-am amintit alta vorba a lui Boia, ca in perioada comunista nu am avut nicio rezistenta. Numai din aceasta fraza iti dai seama ca Boia spune numai neadevaruri sau le spune doar pe cele care ii convin lui.
Acum citez din articolul lui Alex Stefanescu.
"Acțiunea lui Lucian Boia este cu atât mai greu de înțeles cu cât merge dincolo de scopul declarat. După ce demitologizează, istoricul minimalizează și defăimează. Și aceasta într-un stil monoton-obiectiv, lipsit de strălucire, tocmai pentru a da impresia de știință. Expresia „a sări peste cal” este foarte potrivită în cazul lui. Putem să ni-l imaginăm pe călărețul care, vrând să încalece calul, își ia un avânt prea mare și sare peste el. Scena ne face să râdem, este de un comic irezistibil, dar dacă avem de a face nu cu un călăreț, ci cu istoric influent, cu cărți publicate la edituri de mare prestigiu, care sare dincolo de adevărul istoric, nu prea ne mai vine să ne amuzăm."
"Nu se poate ști cu precizie de ce s-a angajat Lucian Boia în această acțiune efervescent-distructivă. În ceea ce mă privește, cred că este vorba de dorința adolescentină (simțită la aproape 70 de ani) de a atrage atenția asupra sa. "
"Mii de intelectuali frustrați,... formează publicul relativ numeros care jubilează la apariția cărților lui Lucian Boia."
O sa scriu in alt mesaj despre ADN.