View Single Post
  #7  
Vechi 31.07.2013, 09:50:12
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
2. In caz ca nu s-a inteles, noi discutam de o minune, adica ce a ingaduit Domnul sa se arate. Cineva daca se duce si face poze la un botez nu va vedea asa ceva in poze si nu pentru ca acolo nu ar fi har.
În cazul că domnul cătălin2 nu a înțeles, noi aici nu discutăm despre o minune, ci despre niște fotografii despre care unii au ridicat ipoteza lor cum că ar fi vorba despre o minune și despre o "confirmare minunată". Nu este certificat de nimeni că acolo ar fi surprinsă o minune sau că nu ar fi spre exemplu o făcătură fotografică, un fals.

Iar domnul cătălin2 văd că din nou bate câmpii cu grație, făcând comentarii totla pe lângă argumentul adus de mine. Mai este un argument pe care l-am adus înainte, și voi relua ceea ce am spus: Nu se susține ceea ce par că ar spune respectivele fotografii, iar argumentul foarte clar este că, după părerea mea, nu doar acel om botezat trebuia să strălucească așa. Având în vedere că acolo sunt și preoți, care nu doar că sunt botezați, dar mai au și harul preoției, mai se și împărtășesc din Sfintele Taine, în mod normal ar fi trebuit să strălucească și ei, și chiar mai mult decât acel individ botezat. Raționamentul este foarte simplu. Dacă acea poză ar fi surprins harul Botezului, atunci vă întreb dacă ceilalți credincioși, plus preoții sunt sau nu lipsiți de harul dumnezeiesc, și mai precis aici de harul botezului? Dacă am merge pe raționamentul articolului ar trebui să concluzionăm că doar acel om ar avea har, iar ceilalți, inclusiv preoții nu ar avea pentru că nu le strălucește imaginea în poză. Ceea ce este absurd. De aceea părerea mea este că ceea ce par că ar spune acele fotografii nu se susține din punct de vedere logic. Și prin urmare nu se poate trage vreo concluzie pe baza lor (concluzia privitoare la "marea confirmare").

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
4. Articolul si minunea nu se refera deloc la asta, la validitatea botezului catolic, am mai discutat asta. Se refera daca trebuie aplicata acrivia sau iconomia in cazul botezului catolicilor. Nici in cazul acriviei, nici in cel al iconomiei botezul catolicilor nu e considerat valid. Nimeni in ortodoxie nu considera ca tainele catolicilor sunt valide. Un simplu exemplu, daca ar fi asa niciun preot n-ar avea voie sa repete un botez valid, ar fi caterisit.
Am precizat si eu ca nu sunt intru totul de acord cu concluziile articolului, ca toti catolicii trebuie primiti prin acrivie, iar cei primiti prin iconomie nu ar avea botezul.
Din nou, comentariul este complet pe lângă argumentul adus de mine. Eu am spus foarte clar că în cazul acelui articol lipsește din discuție celaltă parte, anume partea catolică. Altfel spus, nu se pot trage concluzii de genul celei trase de autorul articolului atâta timp cât nu compari cu nimic. Nu poți să spui că o casă este mai înaltă decât altă casă decât dacă le măsori pe amândouă. Prin urmare nu poți să tragi concluzii despre "confirmări minunate" decât dacă ai și niște infirmări la fel de minunate din cealaltă tabără; ori tocmai asta am spus, nu este prezentată și o poză catolică de la un botez catolic unde să se petreacă o "minune" "infirmatoare".

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
5. Cum am spus, e vorba de o minune, adica ce ingaduie Domnul. la fiecare botez se priemste harul, dar noi nu-l vedem si nici nu poate fi filmat ceva.
Cum am spus, nu a certificat nimeni că ar fi vorba despre o minune reală. Deocamdată acele fotografii sunt la nivelul de ipoteze suspecte de a fi niște făcături ordinare ale unor fanatici ortodoxiști. Nu are nimeni nicio certitudine că așa ar fi îngăduit Domnul; la fel de bine, sau chiar mai bine în acest caz, se poate considera că aașa ar fi îngăduit un manipulator și falsificator de fotografii. Minunea în acest caz nu este o certitudine, ci o ipoteză, și una foarte, foarte șubredă.

Iar argumentul meu era foarte clar, dar văd că domnul cătălin2 bate din nou câmpii cu grație. Faptul că acela ar fi, chipurile, singurul botez ortodox unde s-ar fi surprins fotografic harul Botezului este extrem de suspect tocmai prin caracterul de singularitate, de unicitate a "evenimentului". Adică în aproape 2000 de ani de creștinism nu mai există nicio situație în care să fie "surpins" fotografic harul Botezului (sau mai bine zis manifestarea luminoasă a harului) ridică serioase semne de întrebare. Nu și pentru indivizii plini de superstiții și de figuri pseudo-creștine în cap.
Reply With Quote