Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
De acord.
Dar nu aici a fost obiecția mea, dintru început, pe topicul de față.
Ci eu întreb de la bun început:
dacă un sfânt NU ar străluci cu lumina harului (pentru că sfântul Serafim de Sarov, de pildă, nu strălucea mereu cu lumina harului sau, în orice caz, nu avem nici o mărturie că ar fi strălucit mereu) și cineva ar face o poză: s-ar vedea în poză strălucirea harului dacă ea nu s-a văzut și cu ochiul liber?
Aceasta-i întrebarea! Și aici mă mirați foarte, tu și Mihaela, pentru că voi spuneți de fapt așa:
1) un om nu a fost văzut niciodată strălucind de har, nu l-a perceput nimeni în lumina harului, nimeni prezent față către față, în relație directă, interpersonală
2) iată însă o poză a lui, unde acest om e împreună cu alți oameni, iar în poză el apare ca făptură luminoasă
3) deci noi susținem că el strălucește de har, deși nimeni dintre cei prezenți nu remarcă nimic strălucitor la el, după cum vedem cu toții din poză (oamenii își văd liniștiți de sfânta slujbă); noi însă așa credem, argumentînd că Dumnezeu a ascuns harul de ochii lor dar ni l-a dezvăluit nouă, prin intermediul fotografiei...
Rămâne să mă lămuriți: dacă un om NU strălucește de har în relația directă cu alți oameni, cum se face că el strălucește doar în poză? Dacă ar străluci și în afara pozei, aș fi de acord cu tine, Cătălin. Dar așa?...
P.S. Nu mai știu acum care dintre voi, Cătălin sau Mihaela, ați adus argumentul că nici însoțitorii lui Pavel nu au văzut nimic deosebit pe drumul Damascului, nimic suprafiresc. Se prea poate, dacă ținem morțiș să ne dăm cu părerea de dragul părerilor, însă Sfântul Pavel însuși vă contrazice, dacă citiți cu atenție mărturia Apostolului.
Pe de altă parte, să mergem pe argumentul vostru: O.K., ceilalți nu au văzut nimic. Dar nici Pavel?
Iar dacă ceilalți nu au văzut, oare am fi putut noi să vedem, în fotografie?
Nu sesizați cât e de trasă de păr toată povestea asta?...
Mai bine zis, e pusă cu mâna, a la Maradona...:)
|
Dumnezeu face ce voieste , cum voieste su cand voieste.
Si Par. Paisie Aghioratul era intre oameni, cand se faceau fotografii , deci vazut de oameni inclusiv de fotograf iar cand developau fotografia Parintele nu mai aparea in fotografie ca si cum nu a fost prezent.
Trebuie sa intelegi ca:
A încerca să înțelegi nenașterea (Tatăl), nașterea (Fiul), sau purcederea (Duhul Sfânt) conduce la nebunie, spune Sfântul Grigorie Teologul, și, astfel, Biserica se apropie de Dumnezeu în mister divin, apofatic, fiind mulțumită să-L întâlnească personal pe Dumnezeu și să realizeze, în același timp, neputința minții umane de a-L înțelege.
La fel este si cu minunile lui Dumnezeu. Acestea apar cand voieste si cum voieste Dumnezeu. iar a incerca sa atribuim minunilor lui Dumnezeu anumite reguli dupa logica umana este mare greseala.