Īn prealabil postat de ory
Si mie imi plac lucrurile de calitate,si aceasta de cand am intrezarit posibilitatea de-a le achizitiona,fiindca la mama acasa,numai de calitate nu puteam"gandi",cand motivatia principala o reprezenta supravietuirea.
Candva un om mi-a spus ca;"sunt prea sarac,ca sa cumpar lucruri ieftine!".Si avea dreptate,am inteles dupa un timp,fiindca,decat sa cumperi un parfum de 3 sute de mii,si sa-i dispara mirosul instantaneu,consumandu-l intr-o luna de zile(ca sa nu mai vorbim ce miros!),mai bine iei un parfum de 50-100 de euro,si calitatea-si va spune cuvantul,ca sa nu mai vorbim de perioada indelungata de folosire.Bine-nteles,de preferabil cumparat din dutty free,fiindca astea de prin magazinele romanesti sunt niste PORCARII,chiar daca scrie pe ele Cartier sau Armani.Sora mea a cumparat un Channel de la un mare magazin si a regretat aceasta,spune ca miroase a plosnite!!!
In Romania calitatea majotitatea produselor este jalnica,iar pretul exagerat de mare fata de nivelul de trai al cetatenilor,ca sa nu mai spunem de gandirea aplecata spre snobism a majoritatea,care dau totul pentru lucruri perisabile sau de o calitate inferioara,ori lipsita de necesitate.
Pe baietelul meu il imbrac cu absolut toate hainele din Japonia,majoritatea de la BABY GAP,insa,nu pentru ca as avea prea multi bani,dar au o calitate net superioara cu cele de-aici,insa le-am luat la preturi extraordinare,cu reduceri ajungand si pana la 80%.La noi,majoritatea hainelor sunt turcesti,chinezesti sau unguresti...mai pe scurt extrem de proaste,si credeti-ma,la preturi mult mai mari decat am dat eu pe hainele din Japonia.Este strigator la cer,insa romanul traieste in aceasta realitate,s-a obisnuit cu ea,si nu prea concepe altceva.Facem cumparaturi,mai ales alimentare,de la supermarketuri,de parca ar veni in cateva zile potopul,irational si cu multe costuri nejustificate.Mai dureaza pana sa ne echilibram,in ceea ce priveste societatea de consum.Cat despre calitatea serviciilor din vanzari,este super josnica,aproape nici un angajat nu detine pregatire profesionala,si atitudinea acestora este echivalenta cu cea de pe "maidan",de parca bietul cumparator ar fura ceva,nu ar da bani pe produsele dorite.
Nu trebuie sa fii dependent de produse de calitate,trebuie doar sa ai nevoie de produse de calitate,fiindca cele inferioare vor ceda mult prea repede,si va trebui inlocuite,deci ,cum zice romanul"alti bani,alta distractie!"Pentru asa ceva,cred ca este nevoie si de-o oarecare educatie,pentru ca unii,pur si simplu nu putem concepe un alt stil de viata si de achizitionare al anumitor produse,astfel dand aceiasi bani pe lucruri net inferioare,fiindca atat putem gandi,din obisnuinta si din ceea ce asimilam in jur,in functie de mediul exterior in care existam.Ma surprinde,cata mobila urata si demodata este in magazine,si de asemeni este cumparata din magazine,la un pret foarte apropiat de o mobila mai frumoasa si moderna,deci uneori aceste diferente tin de conceptii si de imaginatie...dar si de gusturi.
|