View Single Post
Vechi 01.08.2013, 22:02:06
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Iubirea e suprema unire și promovare reciprocă

Iubirea e suprema unire și promovare reciprocă și tocmai de aceea, suprema cale de cunoaștere, în care semenul nu e pasiv, ci mai liber ca în orice stare sau relație.
Dragostea se realizează deci atunci când se întâlnesc într-o trăire reciprocă deplină două subiecte în calitatea lor de subiecte, adică fără să se reducă reciproc la starea de obiecte, ci descoperindu-se la maximum, ca subiecte, dar cu toate acestea, dăruindu-se reciproc și întru toată libertatea.
Iubirea e pătrunderea reciprocă a două subiecte în intimitatea lor, mai mult decât întrepătrunderea între un subiect și un lucru, fără să înceteze a fi suverane și autonome.
Prin iubire pătrunzi în intimitatea unui semen, în sâmburele ființei lui, mai mult decât patrunzi în ființa unui obiect, chiar dacă-l asimilezi prin mâncare. Îl pătrunzi fără să-l nimicești, dimpotrivă, dându-i posibilitatea să crească.
De aceea iubirea e suprema unire și promovare reciprocă și tocmai de aceea, suprema cale de cunoaștere, în care semenul nu e pasiv, ci mai liber ca în orice stare sau relație.
Cu cât îl iubesc mai mult, cu atât mi se descoperă mai mult...
Iubirea e un uriaș plus de cunoaștere, producând în același timp un uriaș plus de viață în cel iubit și în cel care iubește, dezvoltând la maximum ființa lui și a mea. Dar această cunoaștere nu poate fi captată în concepte...
În iubirea ce o am eu de tine, care merge până la uitarea de eul meu, ca să te pun în locul lui pe tine, natura umană repartizată în persoane își biruiește împărțirea și se regăsește pe sine în unitatea ei, fapt care-i produce o bucurie debordantă.
Repartizarea în persoane a fost și este necesară tocmai pentru că în iubirea reciprocă dintre ele să-și descopere o valoare și o frumusețe pe care altfel n-ar fi putut-o descoperi.
Unitatea descoperită prin iubire a firii repartizate în subiecte e alt fel prețuită și de aceea alimenteaza o bucurie și o afecțiune neîncetată...
Noi cel realizat prin dragoste este semn, salut, chemare, revendicare, îmbrățișare a existenței umane în ea însăși, cu un cuvant: întâlnire. Întâlnirii din dragoste i-am putea spune mai degrabă regăsire. Acesta este sentimentul încercat de două ființe care și-au deschis sufletul în dragoste...
De aici, sentimentul celui ce iubește, că în cel iubit își regăsește casa, după ce a rătăcit pe afară.

(Pr. D. Stăniloae, Mistica)