Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Wow, prezenta catolica pe forum risca sa fie sublima dar sa lipseasca cu desavarsire.
Neoprotestantii (...) sunt deja amintire, (...)
|
Pelerinule, eu nu mi-aș face atâta problemă despre prezența "catolică" scăzândă pe un forum
totuși ortodox, ci mi-aș face griji pentru prezența catolică aproape inexistentă pe forumurile catolice. Și cred că este mai bine ca catolicii să își pună astfel de probleme, iar nu cum să vină să facă "apologetică" pe forumurile ortodoxe. De altfel, după cum am mai subliniat, "catolicii" nu au fost toți excluși, ci s-au autoexclus prin bunăvoia lor, bunăvoie doar temporară dar chiar și așa extrem de tardivă. Din punctul meu de vedere ca ortodox, li s-au tolerat mult prea multe iar retragerea lor benevolă este foarte târzie și din nefericire nedefinitivă. Oricum am văzut că ei nu veniseră aici pentru "apologetică", ci pentru prozelitism și propagandă absolut evidente, pentru uniații forumistice, ca să le spunem pe nume și pe care și le-au mai și afișat într-o sfidare pe față a ortodocșilor, profitând de prea multa toleranță ce le-a fost acordată. (Și ca să fiu clar, în general în hotarele Ortodoxiei "catolicii" sunt niște simpli
tolerați, "legitimitatea" lor este una
tolerată, atât, nu mai mult.) Ba mai mult, au fost aduse insulte urâte nu doar Bisericii Ortodoxe ca instituție, ceea ce din punctul meu de vedere nu este chiar atât de deranjant pentru că vedem și noi destule, chiar mai multe decât papistașii, ci Credinței Ortodoxe, care nu ține în modul absolut de instituție, care este trans-instituțională, ca să zic așa, și pe care chiar instituțiile ecleziale o calcă de multe ori, din nefericire, în picioare. (Nici atacurile la adresa instituției ecleziale nu sunt inocente și nicidecum binevenite, dar ele sunt mai de înțeles având în vedere că "oamenii trec", cu greșelile lor, dar credința rămâne ca o stâncă peste veacuri.) Și toate astea în vreme ce forumurile catolice au devenit aproape "șomere", aproape că nu mai e nimeni pe ele (mă refer la cele românești); mai scriu câțiva inși, nu știu dacă se pot număra pe degetele de la o mână. Dar băiețașii în loc să își vadă de ograda lor, așa cum ar fi și ar fi fost cazul de mult, nu mai pot dormi de grija ortodocșilor, cum să îi ducă ei pe ortodocși la "mântuire", cum să ne ilumineze ei pe noi cu "credința cea adevărată". Nu spun, până la o anumită limită, este tolerabilă prezența lor pe forum, dar dincolo de anumite limite devine intolerabilă chiar dacă este tolerată. Iar eu nu sunt nici pe departe singurul care am simțit și sesizat aceste lucruri, mai sunt mulți, dintre care unii au ales să vorbească, iar alții să tacă. Calitatea unui forum ortodox depinde de prezența și calitatea ortodocșilor, și doar în măsură secundară și marginală de prezența heterodocșilor.