Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Decebal nu am avut niciodata curiozitatea sa merg pe un forum catolic si prin urmare nu stiu care este situatia si nu am de ce sa comentez.
|
Uite că acum ți-am făcut o scurtă dar relevantă informare despre cum decurg lucrurile pe forumurile "catolice", alea pe care "catolicii" (români, că la ei mă refer) le evită cu maximă perseverență și asta pentru că nu mai au timp și pentru ele din cauza timpului pe care îl petrec pe forumurile ortodoxe în scopuri de uniații forumistice, uniații personale sau, dacă merge, și de grup. În rest nu mai vorbesc, că am spus destul lucrurilor pe nume în postarea precedentă.
Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Oricum este doar un detaliu nesemnificativ, ce conteaza :) este ca ti-ai pus un vultur in loc de Pantokrator.
|
De fapt nu era neapărat un Pantokrator, ci era cupola bazilicii "Sfânta Sofia" de la Constantinopol, cu o oarece trimitere la bogăția de lumină ce inundă de sus în jos biserica. Din punctul meu de vedere, sau așa cum înțeleg eu lucrurile, poate să fie un simbol pentru Lumina Dumnezeiască, Iisus Hristos, Înțelepciunea (Sofia) lui Dumnezeu, dar în același timp o trimitere la ceea ce Lucian Blaga numea sofianic, caracterizat prin
Transcendența care coboară.
Iar vulturul nu e vultur, ci este
un pelican (am pus și un atașament), simbol vechi al Mântuitorului, prezent și în cântarea Prohodului ce se cântă în Vinerea Răstignirii Domnului:
Ca un pelican,
Te-ai rănit în coasta Ta, Cuvinte;
Și-ai dat viață l-ai Tăi fii, care au murit,
Vii izvoare peste dânșii răspândind. (Starea a doua)
Citat:
Pelicanul este un simbol al Mântuitorului folosit destul de timpuriu, atât în Răsărit cât și în Apus și semnifică atotputernicia jertfei Lui Hristos. În creștinism Dumnezeu e răstignit; drumul către înviere trece prin cruce. Pelicanul care își străpunge pieptul pentru ca din sângele său să-și hrănească fiii și să le dea viață, Îl simbolizează pe Hristos, care pe toate le ține și le mântuiește prin jertfa Sa. Pe lângă simbolul patimii Mântuitorului, care are conotație euharistică (Sângele Lui a curs pentru viața lumii), pelicanul simbolizează de asemenea și sfâșierea fără durere a Învățătorului care transmite ucenicilor destoinici cunoștințe atât de aprofundate încât fac parte din ființa Sa. De aceea cuvântul Său este unul care mântuiește, căci este „rupt” chiar din ființa Sa și astfel are putere multă. În Prohodul Domnului este amintit și simbolul pelicanului: „Ca un pelican, Te-ai rănit în coasta Ta, Cuvine, și-ai dat viață l-ai Tăi fii care au murit, răspândind asupra lor izvoare vii!” (Starea II, strofa 42).
În Răsărit, Sfântul Maxim Mărturisitorul vorbește despre simbolul pelicanului astfel: „Pelicanul acesta este o pasăre. Iar șarpele dușmănește mult puii lui. Deci el ce face? Își așează la înălțime cuibul lui, îngrădindu-l din toate părțile din pricina șarpelui. Ce face atunci vicleanul șarpe? Cercetează de unde suflă vântul și din partea aceea își trimite veninul său și-i ucide. Când vine pelicanul și vede că au murit puii lui, privește spre nor și zboară la înălțime, întinzându-și aripile. Acolo își găurește cu ciocul coastele și prin nor picură în ei din sângele său și se trezesc. Prin acest pelican se înțelege Domnul, iar puii lui sunt Adam și Eva, firea noastră. Cuibul lui este Raiul, iar șarpele diavolul cel răzvrătit. Deci șarpele, începătorul răului le-a insuflat prin neascultare proto-părinților veninul său și aceștia s-au făcut morți prin păcat. Dar Domnul și Dumnezeul nostru S-a înălțat, pentru iubirea Sa de oameni, pe cinstita cruce și din coasta Sa străpunsă ne-a dăruit viața prin norul Duhului Sfânt” (Sf. Maxim Mărturisitorul).
În Apus, pelicanul este de asemenea simbol al patimilor, de aceea se găsește în numeroase invocări ale litaniilor medievale: „Pie Pelicano, ora pro nobis”. Toma de Aquino introduce mitul pelicanului într-un imn euharistic: „Evlaviosule Pelican, Doamne Iisuse, curăță-mi necurăția cu sângele Tău, din care o picătură ar mântui lumea întreagă de toate păcatele”. Același simbolism se găsește și la Angelus Silesius (Johannes Scheffler, 1642-1677): „Trezește-te, creștine mort și vezi, Pelicanul nostru te stropește cu sângele Său și cu apa din inima Sa. Dacă o primești cum trebuie, vei fi pe loc viu și sănătos”.
|
sursa:
http://asezamantulpantocrator.blogsp...sta-ta_26.html