Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Cu exceptia tonului de la final, dur, hiper-polemic, specific stilului colegului nostru, subscriu in totalitate asertiunilor lui Decebal. Biserica nu este/nu ar trebui sa fie o adunatura de rugatori serafici si visatori, care sunt dusi ca oile la taiere, la o adica, de orice sistem politic, si la care maxima aspiratie spirituala nu are reverberatii sociale, adica sa ne ajutam fratii si surorile sa nu cada in greseala morala sau dogmatica, ci de automatism habitual-organizational: mersul la biserica, si (eventual) cuminecarea, asta la un nivel aproape ovinizant de gregar si automat. Nu traim doar sa auzim aceleasi ritualuri si sa ingurigitam paine si vin, ci in primul rand sa aplicam acele invataturi, care totusi sunt dumnezeiesti la origine (sper ca nu se indoieste cineva de acest lucru!) in viata noastra. Mantuirea se lucreaza, nu se viseaza la ea in mod gregar, insectoid. Daca Cineva a zis "Tatal Meu lucreaza si Eu deasemenea lucrez", deci cu atat mai mult noi oamneii trebuie sa na facem partea, caci "jugul Meu este usor".
|
Mulțumesc pentru susținere și pentru recunoaștere.
Mă bucur și sper să îi pot cândva mulțumi lui Dumnezeu că am reușit, măcar pe planul ideilor, al cuvintelor, al războiului întru cuvânt, să biruiesc împotriva bisericarilor dușmani ai Adevărului! Să dea Dumnezeu ca biruința Ortodoxiei împotriva bisericarilor să vină și să fie deplină!
Și ca să fac un scurt comentariu, o întărire. Fapta practică este fundamentală, nu doar rugăciunea. Hristos nu a propovăduit clericalismul; dacă luăm evangheliile vedem, ca și în restul Bibliei, mult îndemn la faptă, la praxis. Nu merge așa de simplu cu propaganda bisericarilor cu "har, credință și fapte bune"! Care har, care-i credința, care-s faptele bune? Nu mai merge cu discursurile sforăitoare generaliste, fără atingerea și rezolvarea problemelor reale, atât spirituale și religioase cât și cele care sunt implicate de acestea. Orice întârziere, orice abatere este trădare de Hristos! Tacită și cu profituri politicianiste, dar care amar foarte va fi plătită (și este deja) de cei care în loc să asculte de Ortodoxie ascultă de ortodoxism.