Citat:
În prealabil postat de andrei_elena
|
Am remarcat că Sfîntul Ioan Casian zice foarte bine ceea ce și alți teologi susțin, aproape cu aceleași cuvinte. Dacă trecem cu vederea ce scriu teologii obișnuiți, atunci să medităm la cuvintele Sfinților:
”Constatăm totuși, la începutul secolului al IV-lea, din partea unor credincioși, o reticența față de împărtășirea deasă.
Sfântul Ioan Casian este astfel obligat să precizeze că deși trebuie să fim vrednici să ne apropiem de Sfintele Taine, nu este necesar însă să fim desăvârșiți sau sfinți: «
Nu trebuie să ne oprim singuri de la împărtășirea cu Domnul, pentru că avem conștiința faptului că suntem păcătoși. Dimpotrivă, vom merge să-L primim cu o dorință mai mare pentru a obține sănătatea sufletului și curăția duhului, dar cu credință și umilință, considerându-ne nevrednici de un asemenea har și căutând mai degrabă medicamentul pentru rănile noastre.
Dacă așteptăm să fim vrednici, nu ne vom împărtăși nici măcar o dată pe an. Practica împărtășirii anuale este a multora din cei care rămân în mănăstiri.
Ei își creează o anumită idee despre vrednicie, despre sfințenie și despre măreția Sfintelor Taine, considerând că nu trebuie să ne apropiem de acestea, în înțelesul lor, decât dacă suntem sfinți și fără pată și nu mai degrabă pentru a deveni. Ei cred că evită, astfel orice duh de mândrie. În realitate, ei cad într-o mândrie și mai mare, căci cel puțin în ziua în care se împărtășesc se consideră vrednici de împărtășanie. Cât de preferabil este să primim Sfintele Taine în fiecare duminică, ca remediu pentru patimile noastre, cu inima zdrobită, plini de credință și mărturisind că nu merităm acest har, în loc să ne umplem de această convingere deșartă că măcar la sfârșitul anului o să fim vrednici. » (
Convorbiri, XXIII, 21).”
Și mărturiile altor Sfinți despre Împărtășirea deasă, aproape zilnică în acele vremuri:
Putem, în orice caz, constata că practica împărtășirii dese a fost încurajată întotdeauna de marii duhovnici din toate timpurile. Am citat mai devreme pe Sfântul Vasile și pe Sfântul Ioan Gură de Aur, dar putem cita de asemenea și pe
Sfântul Simeon Noul Teolog (care recomandă împărtășirea la fiecare Sfântă Liturghie), Sfântul Nicolae Cabasila (care nota că creștinii luau parte la aceasta « pentru că este Sfânta Taină desăvârșită, iar cei care se împărtășesc nu trec prin nici o încercare pe care să nu o biruiască »).
Sfântul Grigorie Palama recomanda împărtășirea aproape zilnică iar Sfântul Teofan Zăvorâtul afirma « Toți sfinții cred că nu există mântuire fără împărtășire și că nu există progres în viața duhovnicească fără împărtășirea deasă »).
Numeroși Părinți și scriitori ai Bisericii – Tertulian, Clement al Alexandriei, Origen, Ciprian al Cartaginei, Chiril al Alexandriei, Ambrozie al Mediolanului, Hilarie de Poitiers, Augustin, Ioan Casian – vedeau în cuvintele rugăciunii Tatăl nostru «pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi», o cerere către Dumnezeu pentru a putea primi în fiecare zi pâinea euharistică. Tertulian scria: «Creștinii ating în fiecare zi trupul Domnului».
Sfântul Ciprian constata: «Creștinii se împărtășesc în toate zilele, daca nu au făcut păcate grave», iar
Sfântul Vasile cel Mare spune: « Împărtășirea zilnică și participarea la Sfântul Trup și Sânge al lui Hristos sunt bune și utile, pentru că El însuși spune «Cine mănâncă Trupul meu și bea Sângele meu rămâne întru mine și eu întru el și va avea viață veșnică» (Ioan 6, 55). Cine se poate îndoi că împărtășirea deasă este echivalentul vieții veșnice ? Noi mai puțin, căci ne împărtășim de patru ori pe săptămână: duminica, miercurea, vinerea și sâmbăta și în alte zile, daca este pomenirea unui sfânt.» (Canonul 94).