Citat:
În prealabil postat de andrei_elena
|
Într-adevăr,
Dumnezeu nu ne cere să fim desăvârșiți pentru a-L primi, nici să fim puri și fără păcat : este un lucru imposibil pentru oameni, iar cel care s-ar crede desăvârșit este deja căzut în mândrie, deci într-o stare contrară celei cerute pentru împărtășire, cel care se consideră a fi fără păcat ar fi, conform Sfântului Apostol Ioan, un mincinos (1 Ioan 1, 10). De aceea, la Sfânta Liturghie, înainte ca preotul să arate Sfântul Potir, el spune: « Să luam aminte, Sfintele Sfinților », credincioșii răspund : « Unul Sfânt, unul Domn Iisus Hristos, întru mărirea lui Dumnezeu Tatăl! Amin ». Acest răspuns ilustrează bine atitudinea care trebuie să o avem atunci când ne apropiem de Sfânta Împărtășanie : este vorba de recunoașterea faptului că suntem păcătoși și nevrednici de a primi un asemenea dar, adică de avea înainte de toate o atitudine de pocăință și de umilință și de a cere cu stăruință lui Dumnezeu să ne primească la Sfânta Împărtășanie, să o rugăm pe Maica Domnului, pe sfinții față de care suntem apropiați și pe Sfântul Înger păzitor să mijlocească pentru noi pentru ca să fim vrednici de a primi Trupul și Sângele lui Hristos. Biserica, în momentul Sfintei Liturghii, îi însoțește pe credincioși in această atitudine, preotul cerând: «
Pentru ca să fie celor ce se vor împărtăși, spre trezvia sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtășirea cu Sfântul Tău Duh, spre plinirea împărăției cerurilor, spre îndrăznirea cea către Tine, iar nu spre judecată sau spre osândă ».
...
Unele din
efectele împărtășaniei sunt de altfel cele pe care preotul le cere de mai multe ori în timpul Sfintei Liturghii: «
curățirea sufletului », «
iertarea de greșeli», «
mântuirea de păcate ».
Toate acestea sunt amintite în cele trei rugăciuni care preced împărtășirea : « Miluiește-mă și iartă-mi toate greșelile cele de voie și cele fără de voie, cele cu cuvântul sau cu lucrul [...] Nu spre judecată sau osândă să îmi fie mie împărtășirea cu Sfintele tale Taine, ci spre tămăduirea sufletului și a trupului. »