View Single Post
Vechi 06.08.2013, 23:11:45
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit << continuare >>

Și atunci fratele cel mare a dezbrăcat rasa de pe dânsul și a pus un bolovan în rasă ca s-o poată arunca, și a aruncat rasa sa, iar cel mic i-a dat cureaua. După ce s-a îmbrăcat cu rasa și s-a încins, sfânta i-a chemat pe frați la ea. Și când a ridicat mâinile în sus s-a făcut lumină în jurul ei ca în jurul unui sfeșnic. Și ei s-au speriat când au văzut-o. Era o femeie numai umbră de om, cu părul alb ca zăpada, luminată la față, slabă numai pielea și oasele și vorbea rar, cu glas blând și stins. Și a zis:
- Nu vă temeți, fraților, eu sunt o smerită roabă a lui Iisus Hristos, mă numesc Teodora.
Duceți-vă repede la mănăstire și spuneți părintelui egumen să trimită mâine pe duhovnicul Antonie și pe diaconul Lavrentie, că mâine la ora 12 din zi mă voi săvârși. Să-mi aducă aici PreaCuratele Taine. Iar frații au zis:
- Doamnă, noi nu știm acum unde este Sihăstria că ne-am rătăcit de aseară și iată a venit ploaia și este întuneric. Iar ea a zis:
- Uitați-vă la răsărit!
Și a făcut un semn cu mâna și li s-au arătat două sfeșnice luminoase. Și a zis:
- Mergeți după aceste două sfeșnice că îndată veți sosi la Sihăstria.
Și s-au întors ei după cele două sfeșnice și cele două sfeșnice mergeau sus de la pământ și în câteva minute s-au pomenit la poarta Sihăstriei. Și au bătut în poartă, căci tocmai era slujba Utreniei, slujba de miezul nopții, și portarul care era atunci a zis:
- Cine sunteți?
- Noi suntem, frații care ne-am dus astăzi după păsările acelea.
Și le-a dat drumul și s-au dus la biserică și au ascultat Utrenia, iar după Utrenie i-au spus starețului:
- Părinte, am găsit o mare sfântă.
- Unde?
- Acolo unde sunt stânci multe (că ei nu știau cum se cheamă locul acela).
- Cum o cheamă?
- Teodora.
- Dar nu ați găsit pâinea care o aduc păsările?
- N-am găsit-o. Ne-am dus noi după păsări o bucată de drum, dar de la o vreme le-am pierdut din ochi și ne-am rătăcit.
Și i-a întrebat:
- Pe unde ați mers?
- Iată, pe plaiul acesta.
- Și pe unde ați găsit-o?
- Prin pustie, pe acolo pe unde e stâncăria aceea mare.
Și repede s-a pregătit starețul și duhovnicul și diaconul și a mers aproape tot soborul. Au luat Sfintele și PreaCuratele Taine și tot ce trebuia pentru împărtășit și au venit până unde s-au rătăcit frații, care au zis:
- Iată, pe aici ne-au adus sfeșnicele acelea. Și îndată au văzut sub o stâncă ascunsă, multe bucăți de pâine mucegăită, uscată. Și i-a întrebat:
- Aceasta ați găsit-o ieri?
- N-am găsit-o.
O puseseră păsările acolo, pentru sfânta, că poate mânca câteodată o bucată de pâine și bea apă din stânca aceea scobită de acolo, de sus. Se vede că nu-i departe de aici (căci uitaseră locul). Și când s-au dus mai încolo, au văzut pe sfânta la rugăciune, cu haina cu care se îmbrăcase ieri. Și s-au oprit toți. Și starețul care avea Sfintele Taine a vrut să îngenuncheze, dar sfânta l-a oprit:
- Nu se cuvine, sfinte părinte, să îngenunchezi având asupra ta neprețuitele Taine ale lui Iisus Hristos; eu trebuie să îngenunchez, că sunt păcătoasă.
Așa s-a smerit ea, căci sfinții cei mari niciodată nu se laudă, ci pururea zic că sunt păcătoși. Că cine se laudă, cade din darul lui Dumnezeu în trufie și se face diavol, măcar de ar fi viețuit toată viața în pustnicie. Și atunci Sfânta Teodora, mai înainte de a se împărtăși cu PreaCuratele Taine, a spus viața ei, de unde se trage și pe unde a stat. Și după ce s-a împărtășit cu PreaCuratele Taine, a strălucit fața ei ca soarele și și-a ridicat mâinile la cer, iar când și-a dat duhul, a ieșit o mireasmă de a mirosit tot muntele trei zile. Și a lăsat așezământ ca sfintele ei moaște să le pună în peștera din vale. Și au stat o vreme acolo, apoi au fost duse în altă parte, unde a rânduit Dumnezeu, după cum se știe din istorie: la Sfânta Mănăstire și lavră Pecerska din Kiev.
(Arhim. Cleopa Ilie, Ne vorbește Părintele Cleopa, 13, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 72-79)