Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
|
L-am citit deja și i-am scris lui Pruteanu să comenteze citatele. Răspunsul lui este:
”Bună.
Mă bucur că vă împărtășiți mai des.
Eu aș putea să dau de 2 ori mai multe citate, de la foarte diverși părinți și teologi, care spun contrariul.
Nu trebuie să confundăm pocăința înainte de împărtășire cu spovedania înainte de împărtășire. Pocăința nu se reduce la spovedanie și nu orice spovedanie este și pocăință (din păcate). De aceea, nu mă voi apuca să comentez abordările care mi se par înguste, mai ales că și traducerile sunt foarte inexacte...”
Subiectul rămîne deschis, lucrurile nefiind clare pentru mine. Depinde ce însemna Spovedania pentru Sfîntul Nicodim Aghioritul. Acasă am cartea lui Ioan Ică Jr. care cuprinde teza lui Nicodim Aghioritul vizavi de deasa Împărtășire, o să caut textul acolo. Și, da, depinde și de traducere.
Cert este că:
1. Trebuie să ne împărtășim la fiecare Liturghie, în cazul nostru săptămînal. Ne obligă Canonul 9 apostolic și nenumărați Sfinți Părinți subliniază asta. Altfel, Liturghia își pierde scopul.
2. Împărtășirea rară e periculoasă. La fel, cu destule texte care susțin asta.
3. Trebuie să fim într-o stare de pocăință continuă. Fără căința sinceră și hotărîrea fermă de a nu mai comite acele păcate, nici Spovedania nu rezolvă mare lucru, fie ea și deasă.
4. Dacă într-adevăr raportul Spovedanie : Împărtășire trebuie să fie neapărat 1 : 1, atunci și preoții, și călugării trebuie să facă așa, nu numai mirenii. Adică cel puțin o dată pe săptămînă, înainte de Liturghie, fiecare preot să se întîlnească cu duhovnicul său. Acum și mergînd înapoi pînă în vremurile ucenicilor Apostolilor, Spovedanie obligatorie înainte de fiecare Împărtășire pentru orice creștin ortodox.