View Single Post
  #319  
Vechi 08.08.2013, 23:46:15
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.926
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Ipoteza mea este că în dezbaterile dintre credincioși, așadar în plin avânt cu oarecare iz teologic, termenul de "lumină" este înțeles uneori în sens fizicalist ori biologist - iar nu, propriu-zis teologic. Fizicalist, când se pune accentul pe natura luminii (energie fizică, energie creată) și biologist când se subliniază receptorul, ochiul uman și analizatorii.
Câns spunem, însă "Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat", cred că avem o accepțiune și o rezonanță teologică la termenul "Lumină", iar nu una fizicalistă ori biologistă.

Referindu-se la omul luminat, adeseori teologii fac trimiteri la unele sau altele dintre roadele conlucrării dintre har și nevoință în subiectivitatea și faptele creștinului. Astfel, vorbim despre o simțire înțelegătoare, despre înțelepciune și multe altele. Nici aceasta, însă, nu e chiar teologie întreagă ci, mai degrabă, ajungem acum la psihologism sau chiar personalism.

Pe de altă parte, vocabularul teologic este unul complex, cu influențe inevitabile din alte domenii, așa încât nu e de mirare că și înțelegera unor discursuri este făcută mai aproape de fizică, de psihologie ori de alte științe și preocupări umane.

Omul duhovnicesc, însă, din câte am sesizat cu toții din lecturi și din alte surse, nu se încurcă în termeni. Avem multe mărturii scrise și auzite ale modului cum vorbesc oamenii înduhovniciți.
Ne este de folos, cred, să păstrăm o rezervă față de reacția noastră atunci când întâlnim afirmații care conțin termenul de "lumină" sau "Lumină".
Nu orice lumină este Lumina și, pe de altă parte, Lumina nu se manifestă mereu ca lumină...

P.S. SUnt de acord cu tine, Cristian: nu vedem harul, nu vedem cu ochii optici energia necreată, nu vedem lucrarea (acțiunea efectivă) Dumnezeirii, a Domnului Care este Duh, ci vedem efectul/rodul întâlnirii teandrice dintre har și om. În ochii noștri intră o arătare în lumea fizică a harului, așadar un rod al acțiunii harului asupra materiei, o acțiune a energiei necreate asupra energiei create. Uneori această arătare este impresionantă, precum impresionant a ales să lucreze Dumnezeu asupra evreilor din VT. Că erau împietriți și confuzi, spune de pildă Sfântul Ioan Gură de Aur (parcă într-un citat din "Erminia Duhului").
În Biserică, însă, unde întâlnim oameni "însemnați" cu circumcizia inimii, suntem chemați la o recepție mult mai fină a harului; nu cu surle și trâmbițe, nu cu bubuituri și trăznete, nu cu efecte de teatru bulevardier sau de film american cu bombițe și megaexplozii luminoase.
Duh este Dumnezeu, în duh să fim și noi, iar nu în senzorii materialnici!

Rămâne însă de lămurit cum de s-a potrivit totul atât de bine în reclama aia la ortodoxie (că doar nu e altceva decât reclamă la sfintele Taine, ce altceva? în cel mai lumesc mod cu putință, cu toate mijloacele de manipulare aduse la zi): care va să zică, Dumnezeu nu acționează prin energie necreată asupra oamenilor din Biserică, la Sfântul Botez dar acționează cu energie necreată (sau poate aflu că Domnul lucrează și altfel decât prin har) asupra hârtiei fotografice... Hîm... Așa susții, parcă...
Nu asupra oamenilor, nu asupra botezaților, nu asupra preoților, ci asupra unei nenorocite de pelicule sau ce-o fi fost ea...

Nu-I atribuim oare cam multe, Domnului, uneori?... Multe din ale noastre, vreau să zic, cele omenești. Și asta pentru că în tipul nostru de credință spectaculară și exaltată avem, pur și simplu, nevoie imperioasă de minuni, de explozii de lumină, de giganți de lumină, de cosmosuri și infinituri de lumină... Chiar așa de tare urlă întunericul în noi?

Nu ne mai mulțumește, vai, o lumânare pâlpîindă, acolo, sau legănatul delicat al flăcăruii candelei din cui...
Stiu ce zici. insa privind Icoana Maicii Domnului care plange sau din care izvoraste mir, unii sunt gata sa spuna: O, ce minune! iar altii sunt gata sa spuna: nu este decat o bucata de lemn pictat si vernisat de un om.
__________________
"De carma mintii atarna incotro pornim si unde mergem.
Adevarul este fiinta vie.
Gandurile omului nu sunt ca si gandurile Domnului.
Credinciosul in Dumnezeu depaseste limitele omului.
Nu sunteti voi cautand pe Iisus? Voi stiti despre Iisus o multime de lucruri dar nu il stiti pe El. Si pana nu Il gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau nici sensul lumii." Cuv. Arsenie Boca
Reply With Quote