View Single Post
Vechi 12.12.2007, 19:22:30
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Mavrokefalos Anestis, profesor de educatie fizică

De origine sunt din capadocia, iar bunica mea este chiar din Farasa, satul în care s-a născut Părintele Paisie. Fiindcă oamenii din acele părti suferă mult, mai ales acum când se află sub ocupatie turcească, îl întrebam mereu pe Staret ce se va întâmpla cu Turcia si cu elenismul.
Odată, am mers la Staret împreună cu un prieten de-al meu. Când am ajuns acolo l-am întrebat:
- Gheronda, suntem din Alexandropolis. Oare ne va prinde si pe noi furtuna?
- Ascultă, turcii nu vor intra în Alexandropolis. Vor face Greciei numai o provocare, depăsind granitele maritime. Noi însă vom suferi de foame. Această furtună va dura câteva luni de zile.
- Gheronda, cum îmi voi da seama că războiul se apropie?
Când vei auzi la televizor de mutarea granitelor maritime, atunci va veni si războiul.
- Si care state vor participa la acest război?
- Ascultă, după provocarea turcilor, rusii vor coborâ în strâmtori, dar nu ca să ne ajute pe noi, ei vor avea alte interese. Însă, fără să vrea, ne vor ajuta pe noi. Atunci, turcii, ca să apere strâmtorile, care au importantă strategică, vor concentra acolo si alte forte. Pentru aceasta vor retrage trupe din teritoriile ocupate. Atunci celelalte tări ale Europei, Anglia, Franta, Italia si încă cinci-ase state ale Uniunii Europene vor vedea că Rusia va ocupa teritorii si îsi vor spune: "Nu mergem si noi acolo să luăm si noi niste teritorii?" Toti vor dori însă "partea leului". Si astfel vor intra si europenii în război.
- Noi ce vom face? Armata grecească va lua parte la acest război?
- Nu. Guvernul va hotărî să nu trimită armată. Trupele grecesti vor păzi doar granitele. Faptul că ele nu vor lua parte la acest război va fi pentru noi o mare binecuvânatare de la Dumnezeu. Căci cei care vor participa la război sevor pierde...Atunci, fiindcă grecii se vor înfricosa, multi se vor întoarce la Biserică, la dumnezeu si se vor pocăi. Si, pentru că va exista pocăinta, grecii nu vor păti nimc rău. Dumnezeu se va milostivi de Grecia, deoarece lumea se va întoarce către Biserică, către monahism, si vor începe să se roage. Multi turci se vor boteza crestini. Atunci împăratul Constantin va mijloci ca orasul Constantinopol să fie dat grecilor. Acest împărat este evlavios, este bun.
- Gheronda, ne vor da cetatea Constantinopolului nouă?
- Ne-o vor da nu pentru că vor voi, ci pentru că acesta solutie va servi intereselor lor. Dar acestea pe care ti le spun acum să nu le spui nimănui, căci te vor crede nebun. Pentru că acum încă nu a venit timpul pentru acestea.
Aceasta discutie cu Staretul a avut loc în 1991, când încă slujeam în armată..
Altă dată, Staretul mi-a spus: narea cetătii de către greci va fi atât militară cât si politică".
Am cunoscut trei ofiteri care merseseră la Staret. Unul dintre ei mi-a spus: "Staretul Paisie mi-a spus că voi fi conducătorul unitatii militare din Constantinopol". Celorlalti doi însă nu le-a spus nimic.
Odată un grup de închinători a mers la Staret. Unul dintre ei studia arhitecatura la Politehnica din Xanthi. La un moment dat, Staretul s-a întors către el si i-a spus, desi îl vedea pentru prima oară. "Tu, ca arhitect, vei onstructia Cetatii, deoarece Constantinopolul va fi construit sin nou". Aceasta a spus-o arătându-l cu degetul în fata tuturor. Apoi s-a întors către mine si mi-a spus:" Si tu Anestis, vei merge în cetate. Amândoi veti merge - si a arătat către mine si prietenul meu - dar cu alt scop". Însă nu mi-a arătat scopul. După aceasta, mi-a venit dorinta de a învăta limba turcă.
Altă dată, când am mers la Panaguda, s-a întâmplat să fie acolo un fost musulman din Tracia. L-am luat de-o parte si la-m întrebat:
-Tu cum de ai venit la Staret?
- Părintele Paisie a săvârsit o minune foarte mare cu noi si s-a îngrisit să ne botezăm.
Într-o altă vizită la coliba Staretului, l-am găsit iar acolo pe musulman, care se numea Stravos. Atunci Staretul ne-a descoperit din nou cele ce se vor petrece cu Constantinopolul. Când Părintele Paisie ne-a spus că Grecia va suferi de foame, domnul Stravos l-a întrebat:
- Gheronda, să păstrez un sac de făină ca să po trece acea perioadă grea si să nu flămânzească copii?
- Nu. Să nu păstrezi, deoarece vecinul tău va avea făină si iti va da si tie.
Si astfel, Staretul a proorocit cine va fi cel care îl va ajuta pe domnul Starvos îm perioada de foame. Aceasta desigur, va fi la tara, noi însă, care trăim la orase, vom fi mai săraci. De aceea, Staretul ne spunea: "Să aveti unteren mic si sa-l cultivati! Astfel veti putea ajuta pe altii care nu vor avea ce să mănânce".
Reply With Quote