Creștinii sirieni trebuie să se convertească la Islam sau să plătească o taxă de „protecție”. Altfel, sunt uciși
"În decorul războiului civil din Siria se dă o altă bătălie: comunitatea creștină, care reprezintă 10% din populație, este persecutată zi de zi de jihadiștii care, în lupta lor cu regimul lui Bashar al-Assad, ocupă tot mai multe teritorii. Sub noua domnie, creștinii au mai multe variante: pot plăti o taxă de „protecție” ca să-și păstreze religia, pot fugi din localitate, se pot converti la Islam sau pot muri de mâna islamiștilor.
În Siria, comunitatea creștină, amenințată în prezent de grupări radicale rebele, numără două milioane de oameni și este compusă, în principal, din Biserica Greco-Ortodoxă a Antiohiei și Biserica Greco-Catolică Melkite.
Siria nu este o țară care are o religie de stat și, de aceea, creștinii, deși sunt minoritari, nu sunt discriminați de guvern. Poate de aceea acestora le e mai frică de forțele rebele decât de armata lui al-Assad. La rândul lor, rebelii, o denumire generică pentru „mozaicul” de grupări care luptă împotriva regimului sirian, consideră creștinii ca fiind de partea cealaltă a baricadei, îi văd drept niște colaboratori ai guvernului de la Damasc.
În fiecare vineri, un imam lansează mesajul lor de ură, cerând populației să omoare pe oricine care nu practică religia profetului Mohamed.
„Creștinii sunt speriați de milițiile islamiste și se tem că, în cazul în care acestea vor câștiga, nu-și vor mai putea practica religia și vor fi nevoiți să părăsească țara. De îndată ce au ajuns în Alep, gherilele islamiste, aproape toate din afara țării, au preluat controlul asupra moscheelor. În fiecare vineri, un imam lansează mesajul lor de ură, cerând populației să omoare pe oricine care nu practică religia profetului Mohamed. Folosesc tribunalele ca să îi condamne de blasfemie. Cine nu gândește ca ei plătește cu viața”, explică arhiepiscopul catolic Jean Clement Jeanbart al Bisericii Greco-Catolice Melkite din Alep.
Dacă vreun creștin vrea să se întoarcă, trebuie să treacă la Islam, pentru că altfel e ucis
De când salafiștii de la Frontul Al-Nusra au preluat controlul asupra mai multor orașe siriene, islamiștii le permit creștinilor să se întoarcă în oraș numai dacă trec la Islam. Altfel, sunt uciși, potrivit unor mărturii culese de site-ul „Christian Today”. „Totul acum se află în mâinile Jabhat al-Nusra. Toți musulmanii au rămas acolo, dar dacă vreun creștin vrea să se întoarcă, trebuie să treacă la Islam, pentru că altfel e ucis”, a povestit un refugiat sirian despre situația din orașul al-Thawrah.
Li se permite să rămână dacă plătesc jizya. Aceasta e o taxă specială pe care non-musulmanii trebuie, conform legii islamice, să o plătească pentru «protecție»
„Într-o vineri mai multe camioane au apărut în sat, la bordul cărora se aflau bărbați puternic înarmați și bărboși. Au început să defileze prin sat propagând mesajul că satul devenise parte a unui emirat islamist și că femeile trebuiau să se îmbrace conform Shariei (legea islamică). Creștinilor li s-au oferit patru variante.
Se pot converti la Islam și să renunțe la «idolul» lor. Dacă refuză, li se permite să rămână dacă plătesc jizya. Aceasta e o taxă specială pe care non-musulmanii trebuie, conform legii islamice, să o plătească pentru «protecție».Cei care refuzau mai aveau două opțiuni: puteau să plece lăsându-și toate proprietățile în urmă sau puteau să fie înjunghiați”, povestește Jamil, un refugiat creștin în vârstă.
Potrivit ideologiei jihadiste, precum cea a Frontului Al-Nusra, bunurile și proprietățile „infidelilor” – a non-musulmanilor- sunt halal (în arabă: „legitim”, „legal” sau „permisibil”) și nu e păcat ca acestea să fie confiscate. Jihadiștii ocupă casele și vând pe piața neagră obiectele lăsate în urmă de creștinii care dau bir cu fugiții.
„Scopul acestor grupări nu este doar eliberarea Siriei de sub Assad, dar și răspândirea prin forță a Islamului radical în tot Orientul Mijlociu și cucerirea Ierusalimului”, spun surse citate de AsiaNews.
Preoți răpiți sau executați
Nici clericii creștini nu scapă de mânia islamiștilor. De mai bine de o sută de zile nu se știe nimic despre doi episcopi răpiți în Alep. Episcopii Yohanna Ibrahim, liderul Bisericii Ortodoxe Siriene din Alep, și Boulos Yaziji, liderul Bisericii Ortodoxe Grecești din același oraș, au dispărut la începutul lunii aprilie.
Cu două luni înainte, părintele Michael Kayal de la Biserica Catolică Armeană din Alep a fost răpit în timp ce se afla în autobuz, iar de atunci n-a mai fost văzut. Același lucru s-a întâmplat cu clericul grec-ortodox Maher Mahfouz.
De o soartă mai crudă a avut parte părintele ortodox sirian Fadi Haddad, care a fost răpit în decembrie, iar la o săptămână de la dispariție, corpul lui mutilat a fost găsit pe marginea șoselei, cu ochii scoși din orbite." (Sursa: adevarul.ro)
|