View Single Post
Vechi 11.08.2013, 22:14:57
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

La cinsprezece ani după Înălțarea la ceruri a Domnului nostru Iisus Hristos, pe timpul când iudeii au ucis cu pietre pe Arhidiaconul Ștefan, întâiul Mucenic, și au gonit pe toți Apostolii din Ierusalim, cum și pe alții care propovăduiau pe Hristos, era un ucenic dintre cei șaptezeci, Maximin cu numele, care era în ceata Martei și a Mariei, după cum Apostolul Petru îi poruncise, ca să nu se despartă de dânsele. Fiindcă fratele lor (Lazăr), fugise în Cipru de frica iudeilor, ca să nu-l ucidă, iar surorile lui rămaseră în Ierusalim cu Prea Sfânta Fecioară, până la mutarea ei. Apoi au vândut toate lucrurile lor, au dat banii săracilor, și petreceau apostolește.

Dar Iudeii, văzând că propovăduiau cu îndrăzneală numele lui Hristos, le-au pus într-o luntre ce nu avea vetrile nici lopeți, pentru ca să se înece, și au slobozit luntrea să se ducă unde o va goni vântul. Iar în luntre era Maria, Marta, Maximila, slujnica lor, și Maximin cel zis mai sus, și alt oarecare, Kalidonie cu numele, care s-a născut orb, pe care Domnul l-a vindecat. Acești cinci se rugau lui Dumnezeu să-i povățuiască într-un loc unde va voi darul Lui. A cărui putere și ajutor i-a dus într-o eparhie a Galiei cu mulțime de oameni ce se zice Marsilia. Deci ieșind din luntre și slăvind pe Dumnezeu, s-au dus în târg, nu cumva le va da cineva milostenie, ca să se ducă. Iar oamenii cetății aceleia, ca niște închinători la idoli, nu s-au milostivit de ei. În cetatea aceea era un domnitor ce nu avea fiu, care a văzut în vedenie în noaptea aceea pe o femeie, zicându-i lui: „Tu dormi odihnindu-te pe pat cu soția ta, nemilostivule, sătul de toate bunătățile și robii adevăratului Dumnezeu mor de foame. Sculându-te, du-te în târg de dimineață și ia pe cei cinci străini și îi odihnește pe ei în casa ta. Iară de nu mă vei asculta pe mine, vei lua moarte grea și groaznică”. Acestea văzându-le domnitorul și soția lui, s-au înfricoșat, și i-au luat în casa sa, dându-le lor de toate ce le trebuia.

Iar după vreo câteva zile, auzind învățătura Mariei care propovăduia pe Hristos Dumnezeu adevărat, povestind facerile de minuni pe care le-a săvârșit, i-au zis ei: „Dacă Hristos, pe Care îl propovăduiești Dumnezeu Atotputernic, îmi va da un fiu, de care am dorire, și eu mă făgăduiesc că mă voi face creștin, și voi pierde toți idolii”. Iară ea a răspuns: „Nu numai darul acesta poate Stăpânul Hristos să-ți dea, ci și orice altă cerere vei cere, numai crede într-Însul fără îndoire, și vei cunoaște puterea Lui”.

Deci întru puține zile soția lui s-a îngreuiat, și îndată s-au botezat toți ai palatului. Și atâta evlavie a arătat domnitorul și dor de credință, încât a vrut să se ducă la Ierusalim, ca să se închine Sfintelor Locuri. Iar femeia lui, ca o evlavioasă ce era, l-a rugat cu lacrimi să o ia și pe dânsa, iar el, ca să nu o amărască pe ea, a primit să meargă cu dânsul. Deci a lăsat epitrop în locul său pe Maria, dându-i ei în scris stăpânire să surpe toate capiștile idolilor, și să zidească biserici, și orice va voi să facă, fără de împiedicare, dându-i cheile cetății și toată avuția lui în mâinile ei. Apoi a intrat în corabie cu soția lui, și cu alții oarecare, ca să le slujească.

Deci au călătorit în ziua cea dintâi, și atunci s-a stârnit un vânt potrivnic, și au stat multă vreme într-un liman, până ce a suflat un vânt potrivit, și atunci iarăși au călătorit.

Iar pe drumul acela a venit vremea femeii să nască, și a născut un prunc de parte bărbătească, cu multă durere, și apoi îndată și-a dat sufletul, pentru care boierul acela s-a întristat foarte, însă evlavia lui nicidecum nu s-a împuținat, ca să se smintească despre Dumnezeu, și să se întoarcă înapoi. Numai după ce a plâns destul, a zis corăbierilor să-l ducă la un ostrov pustiu, care era acolo aproape. Și așa au scos pe cea moartă și au pus-o într-o peșteră cu pruncul, și acoperind-o pe dânsa, a zis cuvintele acestea: „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, Maica sărmanilor și ajutorul celor deznădăjduiți, după cum ai născut pe Dumnezeu cu chip minunat, așa păzește și pruncul acesta, și călăuzește-l pe dânsul cum voiești”.

Așa zicând au intrat în corabie, și în puține zile au ajuns la hotarele Ierusalimului; și ieșind din corabie s-au dus pe uscat în Sfânta Cetate, și acolo cu voia lui Dumnezeu au aflat pe Apostolul Petru și i-au vestit cele făcute. Iar Apostolul i-a zis lui: „Pace ție, fiule, care ai crezut în propovăduirea cea mântuitoare, iar pentru soția ta și pentru fiul tău să nu te întristezi, că Domnul poate să schimbe jalea ta întru veselie și bucurie”.

Deci ducându-se amândoi i-a arătat toate locurile peste care a umblat Domnul și a făcut minunile, adică Cina cea de Taină, grădina Golgota și Muntele Măslinilor de pe care s-a înălțat la ceruri. Și l-a învățat pe dânsul din destul toate tainele dumnezeieștii iconomii și ale credinței. Și după ce au șezut acolo mai bine de un an, l-a petrecut Apostolul, și s-a rugat pentru el, care, cu voia Atotputernicului Dumnezeu, în puține zile a ajuns la ostrovul acela pustiu, unde lăsase pe cea moartă cu pruncul. Și ducându-se în peșteră a văzut pruncul că sugea la cea moartă, care era întreagă și nestricată, după cum au lăsat-o. Pentru care s-a înspăimântat și a zis acestea, cu lacrimi către Domnul: „Dumnezeule Atotputernice, prin darul Tău, care a hrănit pe pruncul acesta atâta vreme, cred că poți să înviezi și pe maica lui, ca să se întoarcă jalea mea întru îndoită bucurie după mai-înainte spunerea lui Petru, Apostolul Tău. Așa, Multmilostive Stăpâne, ascultă pe nevrednicul robul Tău, pentru rugăciunile pururea Fecioarei Maicii Tale, și ale roabei tale Maria, care m-a luminat și la cunoștința Ta m-a povățuit”.

Așa a zis cu lacrimi și cu credință, și îndată, o! minune! s-a sculat moarta ca din somn, și suspinând, a zis acestea: „O, prea dulcea mea Stăpână, binecuvântat este numele Tău, care m-ai acoperit, și m-ai chivernisit întru naștere, și ai hrănit atâtea zile pe fiul meu”.
Atunci a povestit bărbatului ei, zicând: „Să știi că toate Sfintele Locuri, pe care ți le-a arătat Sfântul Petru, și la care mă povățuia Îngerul lui Dumnezeu eu le-am văzut”. Și așa le-a spus toate numele Sfintelor Locuri.
Iar acela mai mult s-a înspăimântat și, intrând în corabie, s-au dus în țara lor și, închinându-se Sfintei Marii, i-a spus toate cele făcute. Și toți ai cetății s-au botezat, și au sfărâmat pe toți idolii, și au zidit sfinte biserici și alte lucruri bune au săvârșit întru slava Tatălui, și a Fiului și a Sfântului Duh.

(Extras Din minunile Maicii Domnului, Editura Doxologia, Iași, 2013)