Legenda florii de nu-mă-uita:
Mulțumit de frumusețile împrăștiate pe pământ, de mâna sa puternică și creatoare, Dumnezeu se plimba uitându-se la toate, cu o înduioșare părintească. Toate mulțumite, se plecau înaintea Domnului și ziceau: “Doamne, cu toate ne-ai înzestrat. Dă-ne și nouă nume, precum ai dat primului om și soției sale.” Iar Dumnezeu le zise: “Fie după cum cereți, și pe rând fiecare primi numele ce Creatorul îi dete și toate vesele, se chemau între ele și-și răspundeau, iar Dumnezeu își urmă înainte plimbarea.
În mijlocul acestor cugete, Dumnezeu se opri, auzind un glas de durere și plângere, ridicându-se spre el: “Cine plânge? Cine este nedreptățit în mijlocul dreptății și iubirii?” și plecându-și Dumnezeu privirea, zări înaintea lui o mica și neînsemnată floare albastră ce plângea cu o durere așa de mare, încât Părintele-a-Toate simți milă pentru această floare pierdută și uitată printre toate. “De ce plângi? Spune, căci lacrimi nu voi decât in ochiul celor ce vor greși și mă vor uita.” “Doamne și părinte, uitată am fost de tine. Toate au nume, numai eu singură n-am primit pe al meu.” “Ei bine, te vei numi Nu-mă-uita. Tu vei servi celor ce se vor iubi și nu se vor uita.”
Și floarea surâdea și micul ochi albastru mulțumea și se închina lui Dumnezeu, care plecă mai departe zicând: “Va veni un timp, când mâna omenească nici te va mai sădi, nici te va mai culege și oamenii te vor călca în picioare, precum vor călca peste inimile lor, fără a-și mai aduce aminte că ceea ce odată s-a iubit nu trebuie a se uita și ura va ține loc mare în viața omului și mă vor uita și pe mine, precum te-am uitat eu pe tine, căci omul va fi cel dintâi, care va aduce pe pământ ura, crima și uitarea și capăt la toate va fi moartea.”
( Legende Românești )