Citat:
În prealabil postat de catalin2
La fel si omul, a fost creat cat de desavarsit a fost posibil pentru conditia sa.
Dar a ales neascultarea, la indemnul anturajului (tot femeile si dorinta de putere)
|
Dacă tu ești mulțumit cu acest mod de "gândire" și exprimare "ortodoxă"...
În prima afirmație Îl arăți pe Dumnezeu ca limitat, constrâns de posibilitatea condiției omului, creatură pe care Însuși Dumnezeu a voit-o. Cu alte cuvinte, Dumnezeu a fost neputincios în fața posibilității limitate a condiției omenești create de El Însuși. Cine L-a limitat pe Dumnezeu în măsura stabilirii și cultivării desăvârșirii lui Adam? - condiția creaturii.
(Așa ne învață Cătălin, ortodoxul forumului, pe noi umaniștii, ecumeniștii, relativiștii, filocatolicii, psihologii, ocultiștii și nu mai știu câte a mai înșirat cu vremea...)
Această expresie "a fost posibil" este una impersonală, rece. În definitiv, ea omite senin faptul că Dumnezeu Creatorul este Nelimitat în fața posibilităților, că nu se supune lor. Persoanele Dumnezeu, Unul în Ființă, nu ascultă de o posibilitate distinctă de Voia Dumnezeirii!
Cătălin, mereu te fălești a fi ortodox și ne iei peste picior pe cei care ne ținem, după puteri, la dreapta credință. Fii bun cu sufletul tău și reamintește-ți: atunci când Dumnezeu crează, El face cum voiește, cât voiește, după nemăsurata lui Putere, Înțelepciune și Iubire!
Lui Dumnezeu nu Îi atribui, dacă ai fulguit o brumă de teologie ortodoxă și de credință pravoslavnică, limite ale posibilității!
Dumnezeu nu Se supune posibilității (o realitate care scapă lui Dumnezeu? o limită a Dumnezeirii căreia i se supune Însuși Creatorul a toate?), tocmai pentru că El Însuși este deținătorul oricărei și al tuturor posibilităților.
Libertatea lui Dumnezeu constă și în aceea că EL dispune de orice posibilitate, înființînd-o, cultivînd-o sau dimpotrivă - limitînd-o, desființînd-o, după Voia Lui.
Vorbești despre o posibilitate în sine, distinctă/ruptă de Voia Creatorului. Ca și cum nu ar fi putut Dumnezeu să lărgească această posibilitate, de la bun început, dacă ar fi voit... Rău faci când judeci așa, deloc ortodox.
A doua afirmație arată o ignoranță, o vulgaritate și trivialitate, în raport cu planul cugetării smerite la Dumnezeire și Eden, care nu mai necesită comentarii.
Ei bine, amice, te-ai aștepta de la cei pe care i-ai numit eterodocși, ecumeniști, filocatolici, umaniști, iubiriști, psihologi, ocultiști (și nu mai știu câte asemenea, că ești bogat în defăimări - să mai adaug că ieri l-ai numit pe Decebal "cam sărit", nu știu în baza căror competențe în psihopatologie),
te aștepți așadar de la Decebal, N.Priceputu, LauraStifter, Mihailc, MariS, Pelerin spre Răsărit, Eugen, Delia, Mihnea Dragomir și alți creștini pe care i-ai tot luat peste picior, creștini printre care abia îndrăznesc să mă număr și eu (iar asta doar pentru că m-ai inclus în grupul lor luîndu-mă frecvent în tărbacă),
te aștepți să cugetăm "ortodox" ca tine, atunci când îndrăznim să ne apropiem cu mintea de sfintele realități?
Ei bine, poți să aștepți cât dorești dar cred că, prin Mila Domnului, nu vom fi niciodată părtași la modul penibil, rușinos de-a dreptul în care te obrăznicești tu când te apropii de cele sfinte.
Ai fost primit în dezbateri ca un frate, cu bună voire, dar ai ales (liberul tău arbitru!) să ne disprețuiești și să ne desfizi în public de câte ori ai avut ocazia, în loc să te folosești de resursele și de dragostea noastră, așa limitate cum sunt.
Nu suntem sfinți, pesemne, nici unul dintre noi! Eu nici măcar un bun creștin nu sunt, dar insolența ta ar fi putut să aibă unele limite. N-a avut și nu are încă, din păcate... Te ții dârz, mândru de limitele tale cu totul caraghioase, în fond.
Cine te-o fi învățînd să-ți vrei răul cu dinadinsul, însingurîndu-te tot mai strâns în turnul tău de iluzii perdante?
P.S. Din Perfecțiunea Dumnezeirii tu ai inferat, după voia ta, că Adam era "perfect și terminat". Așa ai spus. Simplist, schematic.
Îți dai seama, măcar acum, de greșeală? Sesizezi că tâlcul "chip și asemănare" e cu totul altul?
Parcă te voiai smerit, așa te știu, măcar în intenții... Păi așa te smerești tu, frate, înaintea Facerii?