View Single Post
  #5  
Vechi 12.08.2013, 20:07:07
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de VladCat Vezi mesajul
Insa mesajul lui Hristos a fost unul universal, adresat tuturor culturilor: „schimbati-va mintea”(ori in traducere romaneasca: pocaiti-va). Schimbarea mintii implica, in prima instanta, schimbarea modului de a intelege lucrurile, adica implica o departare de propria cultura. Zic „in prima instanta” gandindu-ma ca schimbarea cugetarii nu e inca schimbarea mintii (am aici in vedere faptul ca parintii filocalici nu intelegeau prin „minte” partea cugetatoare ci o forta a sufletului care se impartaseste nemijlocit de Dumnezeu).In orice caz pe masura ce implinim poruncile lui Hristos ne indepartam de propria cultura atat intr-un sens psihologic (nu mai gandim la fel) cat si in unul metafizic (Hristos locuieste in cei ce plinesc poruncile Sale iar in El nu mai e nici iudeu nici elin). Din acest punct de vedere consider ca orice om merita sa fie privit prin prisma propriei culturi doar in masura in care nu a reusit sa il traiasca pe Dumnezeu. Ioan Botezatorul in schimb....e Ioan Botezatorul si prin statura lui duhovniceasca consider ca el deloc ar trebui privit prin prisma culturii iudaice. Chiar si asa ramane intrebarea „habarnista” pe care el i-a pus-o Mantuitorului insa aici eu inteleg lucrurile in felul urmator: ea tine de insasi natura legii vechi, lege pe care Hristos a venit sa o implineasca. Spune parintele Sofronie ca in VT ni se specifica cum Moise nu a vazut totusi fata lui Dumnezeu si de aceea ni s-a promis un alt prooroc care sa plineasca descoperirea sinaitica. Deci pe Ioan, la fel ca pe orice alt sfant, eu nu pot sa il privesc mai deloc antropologic.
Suntem pe aceeasi lungime de unda in urmatorul punct: Atata timp cat omul nu a atins desavarsirea, el va purta o urma sau alta a culturii in care s-a format, dovada chiar disputa pe care ai amintit-o mai devreme (cea din Fapte legata de taierea imprejur). Cu toate acestea credinta ca textul Scripturii este inspirat imi pare incompatibila cu o raportare a lui la variabilele istorice. Aici am in vedere urmatorul lucru: el, cuvantul Scripturii, ne-a fost dat pentru a transcede aceste variabile. Altfel spus, cred ca vorbim de un cuvant care „patrunde pana la despartitura dintre suflet si duh” si care in niciun chip nu poate depinde de cele ale lumii asteia...sau ca sa ilustrez aceasta idee cu un exemplu mai „provocator”, amintesc de monahul din Pateric care nu intelegea limba in care erau scrise rugaciunile: a primit ascultare sa citeasca in continuare deoarece demonii inteleg si nu pot sa sufere. Exemplul e greu de digerat, nu pretind ca eu ma pot hrani cu el, insa imi pare ca reflecta genial o intelegere superioara a ceea ce inseamna cuvantul dumnezeiesc in ipostaza lui metafizica.

Acum migrand spre partea a doua a mesajului tau nu pot decat sa fiu de acord. Nu am experimentat aceasta raportare la Hristos prin prisma iudeului de acum 2000 de ani, dar cum tu marturisesti ca ea te-a ajutat sa il iubesti mai mult, atunci vorbim de un demers care, intr-un fel sau altul, serveste unicului nostru scop, unicei idei pe care trebuie sa o avem tot timpul in minte.
Daca aceasta slujire pe care o aduce scopului nostru se cere sau nu inlocuita candva de o slujire mai inalta, nu imi permit sa problematizez acum mai ales ca nu am reusit sa imprim mesajului meu caracterul de „stand-by” pe care l-am tintit :)
Spun direct (și îmi cer iertare de la voi, prieteni, că vorbesc neinvitat) oarecum abrupt: nu cred că funcționează bine (deși există) o ruptură, o discrepanță, o opoziție eventual și o luptă "pentru supraviețuire", între o cultură locală (fie ea și a unui popor întreg) și "cultura Duhului".
Mai degrabă văd aceste realități în continuitate și osmoză.
Cultura Duhului sfințește cultura omenească, nu o desființează.
Cultura greacă, de pildă, nu a fost desființată de creștinism, ci valorificată, înălțată, "purificată", rostuită, orientată/îndreptată spre polul ei mai înalt și germinativ-perpetuu: recuperarea împreună-viețuirii omului cu Dumnezeu în Biserica lui Hristos.

Ca și trupul omului, cultura lumii este chemată să devină "templu al Duhului Sfânt".
După cum nu ne ciopârțim trupul pentru a-l sfinți (nici circumcizii și nici amputări!), așa nici cultura nu ne-o distrugem, ci o înnoim, o voim "altoită" prin Duhul Sfânt.

Cât privește nevoia de tâlcuire a Scripturii, cred că ea nu are în vedere în primul rând "înțelegerea" (și sper să nu rănesc aici narcisismul unor intelectuali teologi de pe forum) cât mai ales impactul asupra modului de viață. Înțelegerea savantă a Scripturilor s-a dovedit sterilă, în planul sfințirii, de prea multe ori în istorie ca să mai adaug eu vreun detaliu. În schimb, recăpătarea suflului pocăinței, fie și (uimitor lucru, pentru raționaliști) cu unele neînțelegeri teribile și revoltătoare ale unor credincioși, a sporit mereu Taina Vie a Dumnezeirii în oameni.
Uite, dau un singur exemplu, deși pot fi culese mii și mii: oare au fost împiedicați în travaliul pocăinței lor, milioane de creștini, din pricina faptului că au crezut, naiv și cu totul fals, în prejudecata că Hristos Domnul a trăit în trup 33 ani pe pământ?

Problema nu îmi pare a fi să se mute omul din cultura vremii și breslei lui, să se lepede de înțelesuri, oricare ar fi acestea. Ci să accepte lucrător Revelația, cu ținta finală în ortopraxie. Prin conclucrarea cu harul se sfințește și omul și cultura și toate... face mlădițe noi, pururi verzi... o minune!

Interpretarea Scripturii are sens, după mine, doar în măsura unui oarecare folos pentru pocăință. Îndrăznesc, cu frică de Dumnezeu, să spun că se poate tâlcui și fals, chiar deliberat mincinos (duhovnicii știu mai bine ce "șiretlicuri" binecuvântate folosesc, ținînd cont de sufletul fiecărui vanitos, pardon, credincios, în parte); totul e să miște sufletul spre pocăință, spre groaza sfântă a descoperirii de sine, spre nădejdea mântuirii, spre lacrimi multe, spre inimă înfrântă și smerită. Altminteri totul e în van. Sclipici găunos, vanitos, superfluu. Nu frânge "gâtul pisicii" fărădelegii mândriei.

Ce rămâne dacă pocăință vie nu este? Oare nu vanitate, răzvrătire, timp pierdut, copilării intelectualiste cu Scriptura-n mână? Să nu fie!

Noi suntem obișnuiți, ca buni moderni, să luăm drept feedback/ghid orientativ pentru căutările noastre - ba acuratețea filologică, ba arheologia, ba gâlceava istorică, ba autoritatea nu știu cui, ba diverse chipuri de "compatibilități" după modelul coerenței interne din sistemele cognitive ale științelor și filosofiilor.
Dar reperul infailibil al mersului pe ( "sârma" numită) Cale nu este altul decât zvâcul pocăinței, cu tot ce mărturisesc cuvioșii că înseamnă el.
Ai oarecare viață în Domnul, confirmată pe o cale sau alta în peregrinarea ta sub soare? Foarte bine! Ești pe drumul bun, tâlcuirea e corectă, întrucât e roditoare, oricum ar suna ea. Nu ai sfânta umilință în Duhul comuniunii? Te ții la umbră de părere de sine și oarecare dispreț? Geaba tâlcuirea, chiar de-ar fi din ... Gură de Aur!
Merge prost rugăciunea? Geaba cartea, fie și ținută de mii de îngeri ai Domnului pe brațe.
Te-ai zgârcit la milostenie? Ți-ai făcut planuri de viitor după capul tău (de pildă să intri în mânăstire, că așa visează "evlavia" ta)?
Geaba toată risipa de studiu și descoperiri epocale, fie ele în limba Mântuitorului Însuși.

Așadar, credința dreaptă în Hristos nu ne îndepărtează de cultură (precum nici de trup) ci, mai degrabă, rămânînd fiecare în cultura (trupul) lui, credința vie sfințește atât cultura respectivă, cât și omul.
Așa cred, să fiu iertat!

Last edited by cezar_ioan; 12.08.2013 at 20:15:10.
Reply With Quote