Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Viața noastră întreagă, viața nouă în Hristos înseamnă trăirea în har. Sigur, este mai de folos să trăim decât doar să vorbim, dar nici vorbirea nu este inutilă. Doar dacă rămâne singură.
|
Este prima oara, dintre toate mesajele tale pe care ti le-am citit vreodata pe forum (desi probabil ca nu am citit decat o foarte mica fractiune din ce ai scris tu pe forum), primul mesaj cand nu sint de acord cu tine.
Eu consider vorbirea ca fiind inutila. Cel putin la nivelul de aici de pe forum, de polemici si dispute asa-zis "principiale", vorbarie multa si fara folos. Pentru cel ce traieste in har, chiar si vorbirea este o imprastiere (distragere a atentiei/distractie) de la rugaciune, sau o poarta deschisa pentru vorbit in vant inutil (care poate aluneca spre vorbit cu pacat/patima), sau pentru a aluneca atentia spre contrare, spre sine, iar nu spre Dumnezeu. Cel ce traieste in Har, vorbirea este fara folos si poate sa fie spre pierdere daca prin imprastierea adusa de vorbire face sa ramana singura. De aceea parintii isihasti si sfintii nu se imprastiau in vorbarie multa.
Iar pentru noi, este una din caile foarte usoare de alunecare/abatere/imprastiere a atentiei de la trezvie spre vorbarie, scazand trezvia. O ispita subtila.
Iata un pasaj cu o replica celebra despre cum vorbesc cei desavarsiti, dintr-un
articol care mi-a placut:
Citat:
Dacă cineva era criticat în prezența sa, îi lua apărarea. Dacă nu era înțeles sau era contrazis tăcea, pentru că nu spera să convingă pe interlocutor cu explicații și argumente în lucruri în care decisivă e doar experiența duhovnicească.
Și, mai presus de orice, când vorbea, nu vorbea niciodată după mintea sa, ci numai ce-i dădea să vorbească Duhul Sfânt. Intr-o discuție avută pe când era la Vechiul Russikon (deci pe la începutul secolului nostru) cu un renumit pustnic din Caucaz, părintele Stratonik, aflat în vizită la Athos pentru un „schimb de experiență” duhovnicească, părintele Siluan a reușit să-l impresioneze cel mai mult dintre zecile de monahi și asceți cu care acesta s-a întâlnit. (După două luni de întâlniri cu părinții athoniți, părintele Stratonik era oarecum dezamăgit, căci nu aflase nimic nou.) Cu smerenie, Siluan i-a atras părintelui Stratonik atenția asupra faptului că vorbea prea mult „după mintea sa” și de aceea discursurile sale, deși inspirate și foarte admirate de monahii athoniți ruși, erau lipsite de claritatea duhovnicească ultimă. După care îi cere ascetului caucazian să răspundă la trei întrebări care atingeau miezul problemei: „Cum vorbesc cei desăvârșiți?”, „Ce înseamnă să te predai voii lui Dumnezeu?“, „În ce constă ascultarea?”. După o scurtă tăcere, sesizând importanța întrebărilor și discreția procedurii lui Siluan, la prima întrebare părintele Stratonik răspunde: „Nu știu. Spuneți-mi sfinția voastră“. Atunci Siluan a zis: „Nu spun nimic de la ei înșiși, ci numai ce le insuflă Duhul Sfânt.” Rușinat, părintele Stratonik își dă seama că e încă departe de desăvârșire și că are încă multe de aflat de la Siluan (…) Tăcut și meditativ, părintele Stratonik a plecat plin de recunoștință și, de atunci – spre marea uimire a confraților lui Siluan -, când în discuțiile avute cu alți monahi venea vorba de subtilități duhovnicești, el spunea la toți: „îl aveți pe părintele Siluan, pe el să-l întrebați“.
|
Si acum trebuie sa imi cer iertare pt lipsa mea de delicatete scriindu-ti acest mesaj. Dar ti l-am scris cu prietenie, nu ca pe o mustrare sau contrare in vreun fel.