View Single Post
Vechi 12.08.2013, 22:08:44
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Dar dintre oamenii înduhovniciți, știi ca și mine, că unii tac, iar alții vorbesc chiar mult. La unii tăcerea e cu folos, la ceilalți vorbirea. Poate e mai de jos vorbirea, dar ce ne-am face noi dacă cineva nu s-ar pleca la măsura noastră ca să ne ridice, poate chiar până la tăcere?
Frumos spus!

Citat:
Aproape de fiecare dată când scriu ceva mă întreb dacă nu e mai bine să tac
Si eu la fel.

Citat:
și mă gândesc dacă n-ar fi bine să mă tragă cineva de mânecă;
Iata, esti cu mult mai intelept ca mine. Si eu iti multumesc pt ca mi-ai dat gand bun ca sa imi reamintesc.

Citat:
căci știu că pentru fiecare cuvânt deșert voi da seamă.
Eu nici nu stiu ce inseamna "cuvant desert". Oare inseamna cuvant neprimit de celalalt (deci posibil sa sminteasca?)? Oare inseamna cuvant care e posibil sa sminteasca pe celalalt (chiar din neintelegere), sau sa starneasca vreo patima/gand rau in celalalt)? Oare inseamna cuvant mincinos, fariseic (fata de vreo atitudine de-a noastra pe care nu constientizam ca este in opozitie cu ce vorbim)? Oare inseamna ca despre realitatile duhovnicesti pe care nu le cunoastem experential nu ar trebui sa graim?

Eu nu stiu. Tot ce stiu este ca daca incerci sa fi atent la tine, la gandurile tale si te stradui spre trezvie, este o mare diferenta daca te stradui sa iti tii mintea spre rugaciune (cand mai usor poti sesiza gandurile rele in contrast cu pacea rugaciunii) si cu totul altceva daca iti lasi mintea sa se imprastie in vorbarie multa, chiar vorbarie nevinovata, fara de pacat (cand mai greu poti sesiza un gand rau intr-un suvoi de alte ganduri ce se perinda imprastiate). Iar daca vrem sa ajungem la masura despre care spunea Sf Siluan ca Harul poate fi pierdut chiar si numai pt un singur gand rau, atunci, logic, ar trebui sa ne straduim spre a avea cat mai putine ganduri rele, iar lipsa vorbariei multe si stradania de a ne face in mod regulat un program de rugaciune (de a ne retrage in rugaciune cat mai des/mai mult) ajuta mult, asa cum bine spui si tu:

Citat:
Oare ar fi mai bine să fie o tăcere generală? Da, dacă ne-am retrage la rugăciune cred că n-ar fi o pierdere.
De aceea, de fiecare data cand m-a rapit aceasta "fiinta" a forumului (?) ;-) macar citindu-l, a fost rau (dpdv al stradaniei spre trezvie si linistire), si mai rau cand am scris si vorbaria mea poate a smintit fara sa vreau pe careva.

Citat:
Pe de altă parte, totuși, ființa forumului nu din vorbele sau vorbăria noastră e alcătuită?
Vorbaria noastra e influentata, prin tendinta de scadere a trezviei, de catre vorbaria celorlalti, pe care la randul nostru ii putem influenta fara sa vrem. Astfel fiinta forumului este, poate, ceva mai mult decat vorbele noastre.