Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
O posibila explicatie,sau mai bine zis o fateta a unei posibile explicatii,este data de faptul ca interpretarile biblice,intr-o masura mai mica sau mai mare,au fost dependente de intelegerea culturii din care au provenit,ele folosind categorii de interpretare specifice acelei culturi,categorii care pot sa nu se regaseasca in aceiasi forma intr-un alt context istoric.
|
O scurtă, dar semnificativă, spun eu, obiecție am de făcut celor spuse de dumneata, anume că tema firului ar fi totuși alta. Am înțeles că pregătești niște excursuri, nu am nimic împotrivă, dar văd că ușor, ușor s-a deraiat din nou de la subiect. Tema sau întrebarea fundamentală era sau poate fi tradusă astfel:
de ce în genere mesajul Bibliei este criptat, de ce nu sunt spuse lucrurile pe nume, fără criptare, fără tăinuire? Și știm că Biblia nu este decât unul dintre documentele sau dintre colecțiile de documente care poartă această trăsătură. Altfel spus una este să discutăm despre întrebarea de bază a firului de discuție și alta este să discutăm despre cauzele multitudinii de posibile interpretări; eu văd în mod clar că există deci două teme distincte aici. Obiecția pe care am făcut-o nu este de a strica pofta unora de a posta, ci de a atenționa care este tema reală a thraedului și, prin urmare, de a nu ne abate prea mult de la ea.