Prodromița ( continuare )
Întru acea vreme s'a întâmplat de eră acolo cu părinții, și părintele ieromonahul grecul Grigorie Esfigmenitul, în sinodiea părintelui Arhiereu Nill Pentapoleos, carele și el văzând Icoana într'acest fel, a zis părinților Nifon și Nectarie: Păcat de cheltuelile ce faceți sfinția voastră, vă rog nu mai duceți astfel de icoană în sfântul Munte, că acolo sunt destui zugravi cu mult mai buni, carii pot cu adevărat să vă facă o icoană cum se cade, după dorința sfințiilor voastre. Părinții i-au răspuns: Că poate vor dărui-o acolo în țară la vre-o biserică mai săracă.
Apoi părinții au plecat și s'au dus la metohul lor, iară bătrânul zugrav a acoperit Icoana, cu o pânză curată, și încuind cu cheia ușa odăii unde lucră Icoana, a rămas foarte scârbit nemân- când nimica în ziua aceia, ci numai tot se ruga și se închină până la obosire, și așa s'a culcat fiind acum seară. A doua zi sculându-se mai de dimineață, și luând cheia, a deschis ușa odăii unde lucră, și a început a'și găti cele trebuincioase pentru zugrăvit, având multă dorință și evlavie ca să se apuce de lucru; și făcând câteva metanii, se închină și se rugă Maicii lui Dumnezeu, ca să-i lumineze mintea și să-i ajute ca să nu pătimească ca ieri. Și așa mergând la Icoană ca să se apuce de lucru, a ridicat pânza de pre fața Icoanei; atunci O! Minunile Maicii lui Dumnezeu! Vede cu adevărat că sfintele fețe sunt cu dumnezeească minune îndreptate, încuviințate și de sineși săvârșite, și pline de dumnezeesc Dar și Har după cum se vede chiar și acum, sfânta aceasta de față Icoană a prea curatei Maicii lui Dumnezeu. Această prea slăvită minune, văzându-o bătrânul zugrav, împreună cu ucenicii săi, foarte se minunau și proslăviau pre Maica lui Dumnezeu, că ea singură cu minune dumnezeească și-a proslăvit sfânta sa față, și a Fiului său, pre care minune spre mai bună adeverire, cu înscris și punerea peceții și a iscăliturii lui, a dat părinților Nifon și Nectarie, care mărturie s'a pus să se păstreze în archiva acelui schit. Iar coprinderea ei este într'acest fel:
«Eu Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această sfântă «Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însuși mâna mea, la care a urmat o «minune prea slăvită în modul următor: Dupăce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăviei mele, m'am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Hristos; după ce am dat mâna întâia și a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârșit, privind eu la chipuri cu totul au ieșit din potrivă, pentru care foarte mult m'am mâhnit, socotind că mi-am uitat meștejugul; și așa fiind, seara m'am culcat scârbit nemâncând nimic în ziua aceia, socotind că a doua zi sculându-mă să mă apuc mai cu deadinsul. Dupăce m'am sculat a doua zi, mai întâiu am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi «umineze mintea, să pot isprăvi sfânta ei Icoană; și când m'am dus să mă «puc de lucru, o! prea slăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S'au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede, și eu văzând această minune n'am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși cu greșală am făcut aceasta ca să dau lustru la o asemenea minune.
Aceasta este povestirea acestei sfinte «Icoane».