Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
BOR cere ca predarea religiei în școli să fie trecută în Constitutie. tot Constituția trebuie să arate care a fost rolul BOR în istoria țării. și altele. păreri?
|
Mai este ceva de precizat. Acele solicitări am înțeles că au fost făcute de anumiți ierarhi, ori trebuie să spunem că în acest caz nu trebuie în mod necesar să considerăm că ar fi cumva vorba despre niște solicitări ale Bisericii Ortodoxe Române, deși sunt sigur că ortodocșii în general sunt de acord cu predarea religiei în școli și licee. Însă atâta vreme cât Biserica Ortodoxă Română nu se reduce la ierarhi, pentru că este Trupul lui Hristos, și atâta vreme cât și alți membri ai acestui Trup nu au fost în niciun fel consultați, nu li s-a cerut nici măcar o minimală părere, nu mai vorbesc despre o cercetare serioasă a lucrurilor, adevărul este că acele solicitări nu pot fi considerate niște solicitări
ale Bisericii. Atâta timp cât Biserica nu și-a spus cuvintele, și este departe de așa ceva, dar vedem bine că pe unii nu cred că îi interesează Vocea Bisericii, nu putem decât să concluzionăm că acele solicitări nu sunt în mod fundamental solicitări ale Bisericii, ci ale unor ierarhi sau grupuri de ierarhi, ceea ce constituie
totuși o diferență semnificativă. Era un rege al Franței care spunea "Statul sunt eu!" și un papă al Romei care spunea "Eu sunt Tradiția (Sfânta Tradiție)!"; să avem totuși considerația că Biserica, Trupul lui Hristos, nu se reduce la un anumit număr de oameni, fie ei și ierarhi. Asta este ecleziologia Bisericii lui Hristos, de la sfinții apostoli până în ziua de azi, și va rămâne în continuare!