Așa cum am sugerat și în postările anterioare, eroarea (dacă o fi o simplă eroare, deși este în mod vădit cu mult mai mult) constă în a limita, în a minimaliza, în a reduce, a ciunti viața bisericească a creștinului la o sumă de canoane, ca și cum acele canoane ar reprezenta totul, și singurele "borne" de care trebuie să se ajute creștinul. Nimic mai fals!! Sfânta Scriptură și în general Tradiția este cu mult mai bogată, cu mult mai afirmativă, nu doar cenzor prin canoane, învățăturile și interpretările lor sunt mult mai largi decât prezintă canoanele; de aceea nu ne putem limita și Biserica nu a făcut-o și nu o va face, doar la canoane. Viața în Hristos și în Duhul Sfânt este mult mai bogată, mult mai împlinită și mai deplină, mult mai liberă pentru a o reduce la o sumă de canoane; niciodată viața în Hristos nu se va reduce și nu se poate reduce la o sumă de canoane, bisericești. Iar asta nu este nicidecum nesocotire a canoanelor, ci dimpotrivă socotirea pozitivă a deplinătății de bogăție a vieții evanghelice.
În al doilea rând, se absolutizează, se exagerează în mod nepermis rolul duhovnicului, ca și cum acesta ar fi un călău care stă cu lista de canoane deasupra capetelor noastre, gata, gata să ne ia capul în cazul în care nu ne-am înscris, deși nu am greșit în mod necesar, în patul procustian al canoanelor și al modului în care pot fi de unii sau alții interpretate și aplicate. Să nu uităm de darul discernământului pe care îl dă Duhul Sfânt creștinului, să nu uităm de Scripturi și de Sfinții Părinți, să nu uităm deci de atâtea și atâtea alte repere pe care le avem lăsate prin mila și bunătatea Dumnezeului Preaînalt. Spunea clar sfântul apostol Ioan: "Cât despre voi, ungerea pe care ați luat-o de la El rămâne întru voi și n-aveți trebuință ca să vă învețe cineva, ci precum ungerea Lui vă învață despre toate, și adevărat este și nu este minciună, rămâneți întru El, așa cum v-a învățat." (I Ioan 2,27) Cine nesocotește discernământul nostru de creștini și de fii ai lui Dumnezeu după harul Duhului, Îl nesocotește tocmai pe Duhul prin care am fost înfiați și pe Fiul de la care a venit înfierea! Să nu fie!! Ferească Dumnezeu!! Feriți-vă de duhurile de înșelare și de rătăcire! Duhovnicul nu este deci un șmecher totalitar, care eventual să ne mai și cipeze, așa ca să ne poată unii urmări care sunt căile noastre 24 de ori pe zi, șapte zile pe săptămână, 365 de zile pe an, în toți anii vieții noastre; dimpotrivă, duhovnicul trebuie să fie călăuză, mistagog, inițiator, părinte, dar nu vrăjmaș manipulator al mântuirii noastre, nu un cenzor totalitar și demagog care abia așteaptă să ne taie capul pentru "nerespectarea" canoanelor, pentru "ieșirea păcătoasă" de sub autoritatea canoanelor, de parcă, așa cum am mai spus, Duhul Sfânt ar fi o sumă închistată, osificată, sclerozată a unor canoane și a unor interpretări a lor schismatice, necreștinești.
Să ne ferim de acest duh satanic al dezbinării, al schismei și al ereziei, al totalitarismului și manipulării "ecleziale"!! Să ne ferim de duhul indiferentismului religios și moral, de trădarea lui Hristos, acoperită sub masca "respectării canoanelor" și învelită în mantia lui Iuda!!
Last edited by Decebal; 15.08.2013 at 09:38:54.
|