View Single Post
Vechi 16.08.2013, 17:17:37
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Asemenea aspecte le poate cunoaste doar Dumnezeu - sa cautam noi sa facem comparatii de genul "care are efect mai mare in ochii Lui Dumnezeu" este deja o inselare si o ispita. Sa ne ferim de asemenea curiozitati si presupuneri!

Imi spunea un ieromonah odata ca ce daca un om se roaga pentru altul chiar avand rautate in suflet (de ex se roaga pt binele dusmanilor sai, dar inca are rautate fata de ei), Dumnezeu este atat de milostiv si are atata dragoste, ca va considera rugaciunea aceluia ca o rugaciune buna pentru cel pentru care se roaga, ca Dumnezeu nu baga in seama nici lipsa de dragoste, nici prostia si nici rautatea rugatorului (lipsurile sale), ci implineste lipsurile omenesti cu mila si numara rugaciunea ca fiind rugaciune, adica buna si folositoare pentru cel asupra caruia se roaga cel plin de lipsuri. Plineste, pune Dumnezeu de la El tot ce lipseste in rugaciunea omului lipsit (din cauza patimilor sale) - si isi va arata mila Sa asupra celui pentru care se roaga.

Alta era situatia pe care am comentat-o.
Ai si un exemplu in care pomenirea mentala a unor nume la viteza de 120/minut, eventual fara vreo miscare sufleteasca, au vreun efect duhovnicesc?

Desigur, osteneala si/sau pomana facuta catre vietuitorii acelui loc, care au insotit pomelnicul, conteaza in fata lui Dumnezeu, dar nu stiu daca ajuta mai mult decat "rugaciunea dreptului" facuta in cunostinta de cauza si cu miscare sufleteasca fata de cei in nevoie.