Nimic nu este obligatoriu în Biserica lui Hristos, fiindcă "unde este Duhul Domnului, acolo este libertate" (II Cor 3, 16). De aceea, fiecare dintre noi, persoane unice fiind, Îl cinstim pe Dumnezeu așa cum ne spune inima, conștiința, simțirea... în funcție de personalitatea noastră, de convingerile noastre, de modul specific al fiecăruia dintre noi de a se manifesta.
Nu cunosc situația dvs și, de aceea, îmi este dificil să o înțeleg. Bazându-mă strict pe mesajul dvs (posibil ca situația să fie mult mai complicată decât ați descris-o, nu știu), cred că o relație autentică de comuniune nu poate fi ruptă doar pentru că cei care o trăiesc au, în anumite privințe, opinii diferite, obișnuințe diferite sau modalități diferite de a-și trăi și mărturisi credința. Tocmai în ceea ce observăm că celălalt ne este diferit, putem iubi unicitatea sa indestructibilă. Dacă i-am iubi doar pe cei care ne împărtășesc întru totul modul de gândire (ceea ce, din fericire, cred că nu există: 2 persoane care să gândească și să se manifeste exact la fel), atunci dragostea noastră ar fi egoistă, narcisistă: ne-am îndrăgosti de oglinda ce ne reflectă chipul.
Dacă sunteți de acord cu cinstirea icoanelor (așa cum ați scris în primul mesaj), atunci în aceeași venerare neidolatră se încadrează și sărutarea lor. Nu este obligatorie, așa cum nici evitarea sărutării lor NU este obligatorie și nu poate fi impusă nimănui.
Dacă soția are o modalitate de închinare diferită față de dvs, atunci înseamnă că sunteți persoane complementare și e minunat să vă iubiți așa cum sunteți, respectându-vă unul celuilalt convingerile, căci nu iubim persoanele pentru ideile lor, ci putem prețui o idee (chiar una pe care nu o înțelegem și nu o putem asuma la nivel rațional) de dragul unei persoane.
Este ca și în cazul relației noastre cu Dumnezeu (suprema relație de comuniune iubitoare pe care El i-a învrednicit pe oamenii cei muritori și păcătoși s-o râvnească și s-o poată trăi): nu ar fi corect să spunem că-L respectăm pe Hristos pentru învățătura Lui, ci credem în El ca Persoană, pentru El Însuși și-I primim întru totul învățătura de dragul Persoanei Sale, Persoana lui Hristos fiind de o importanță incomparabil, infinit mai mare decât învățătura Sa.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Last edited by laurastifter; 18.08.2013 at 21:19:38.
|