Citat:
În prealabil postat de laurastifter
La psihiatrie știam că ajung nebunii, sărmanii de ei... cei care pierd contactul cu realitatea obiectivă, delirează, își pierd conștiința propriei identități etc, dar nu depresivii, fiindcă ei au doar o problemă emoțională și conștientizează perfect dacă sunt închiși la psihiatrie, exact la fel cum am conștientiza și noi.  Mi se pare foarte trist... 
|
Dragă Laura,
În clinicile de psihiatrie, astăzi, vei întâlni puțini "nebuni". Aceștia, pe care doctorii îi numesc în general "psihotici" (deși denumirea exactă a tulburărilor sună mult mai elaborat și elegant, nonagresiv) sunt doar o mică parte din totalul persoanelor care beneficiază de "găzduire" în spital. Nu prea îi vezi pe aleile spitalului în primele zile de la internare, întrucât sunt în stare de afectare serioasă a conștiinței și, uneori, sunt foarte agitați și chiar violenți/periculoși pentru semeni. Ei stau o vreme în cămăruța lor, fiind tratați cu medicamente adecvate, al căror efect calmant, sedativ, hipnotic, de clarificare a conștiinței ș.a.m.d. este relativ ușor de constatat. Câteodată, ce-i drept, sunt și legați de pat, întrucât au o conduită complet dezordonată și se pot răni sau îi pot răni pe ceilalți pacienți ori pe cadrele medicale.
În general vei găsi oameni cu tulburări moderate, care ar putea fi tratate foarte bine și acasă: tulburări anxioase/fobice, depresie (nu neapărat foarte severă), diverse tulburări nevrotice, consum necontrolat de alcool sau alte substanțe, precum și oameni care vin după un episod mai serios (pe fond cronic sau cu debut recent) pentru, să zicem, un control mai elaborat, de câteva zile. Sunt și oameni cu intoxicații acute la locul de muncă (avînd și manifestări în plan psihic de pe urma intoxicației) sau cei care au suferit un șoc emoțional (de pildă în urma unui accident de mașină) sau care au avut un atac de panică și au fugit după ajutor urgent.
De asemenea, mulți vin pur și simplu pentru chestiuni cum ar fi pensionarea etc.
Majoritatea pacienților din spitale nu sunt psihotici.
Modifică așadar imaginea despre spitalul "de nebuni" înspre zona de realism și, cel mai bun lucru ar fi să faci o vizită acolo. Mă ofer să vizităm, după începerea școlii, câțiva cunoscuți de-ai mei la spitalul Obregia și, cu această ocazie, cred că vei avea o mare surpriză: cei internați sunt cu mult mai plăcuți, mai liniștiți și mai cumpătați decât majoritatea oamenilor de pe stradă, din metrou, de la facultă sau din baruri și discoteci. Poți sta de vorbă cu oricare dintre cei care se plimbă pe alei, stau la șuetă în jurul chioșcurilor cu alimente și ziare etc.
Cât despre închiderea lor, zăvorârea cea înspăimântătoare, se adresează doar celor cu tulburări foarte grave ale conștiinței și comportamentului. Precum și celor din clinicile unde se tratează abuzul de substanțe (deoarece aceștia tind să procure substanțele, mai ales în primele zile, cu orice preț).
Ceilalți părăsesc când voiesc nu doar clinica dar și incinta spitalului, putînd merge să facă o serie de cumpărături din piața alăturată sau chiar se pot repezi până în oraș, dacă au o nevoie presantă, avînd de obicei un bilet de voie.
Poate mergem în vizită într-o zi! Ne vom alătura grupului de studenți din anul 2 la psihologie, care au în medie vârsta de 20 ani. Dacă pot face vizita asta câte 100-200 de studenți în fiecare săptămână, de ce nu am reuși și noi?...:)
Până atunci, permite-mi un sfat bătrânesc: ai grijă la nebunia cea de mult mai aproape, cea de zi cu zi, chiar de lângă noi (nebunia nediagnosticată, nespitalizată, netratată și adeseori deloc conștientizată de purtător și de semeni) și, dacă accepți adevărul până la capăt, la nebunia cea din noi înșine...:) Zâmbesc, dar nu glumesc!