Citat:
Īn prealabil postat de Ekaterina
Asa cum a spus si Anita, nu mai are cine sa faca aceste covoare traditionale. S-a pierdut din nefericire aceasta indeletnicire. Pretul covorului romanesc este unul pe masura efortului depus, tinand cont si de faptul ca se gaseste foarte greu. Noi avem prieteni care si-au organizat casa doar din elemente rustice, traditionale, printre care si aceste covoare pe care le-au gasit cu greu, (le-au pus tot peste cateva covoare moderne pentru a nu aluneca pe parchet).
Cand eram mici imi amintesc ca aveam in fiecare camera astfel de covoare primite de mama ca zestre, la care parintii au renuntat foarte usor atunci cand a aparut moda covoarelor persane. Au mai scapat cateva traverse lucrate manual de bunica in culori odihnitoare (am rugat-o pe mama sa mi le pastreze special).
|
Cred ca ar trebui cumva stimulata pastrarea traditiilor noastre. Pe de parte ar trebui incurajati cunoscatorii sa transmita mestesugul urmasilor. Pe alta parte, e nevoie si de crearea unui stil a unei ,,mode'' care sa valorifice elementele traditionale romanesti.
Alegerea culorilor, da, e o problema. Uneori covorul romanesc a pierdut teren si din cauza culorilor. Totusi, daca-i asa, atunci problema poate fi rezolvata.
Si eu mai am cateva cateva covoare pe care le pastrez. Am mai cumparat niste cergi de la niste maramuresence. Sunt foarte bune. Eu imi pun una sub cearceaf, pe saltea, iar cu alta ma acopar. Ma apara de reumatism.