View Single Post
Vechi 19.08.2013, 18:32:03
Nastya
Guest

Implicit

Daca va amintiti, acum cateva luni am discutat pe un topic(acum nu mai stiu care si, va rog sa ma scuzati nu mai caut) despre Parintele Roman Braga si un articol al Sfintiei Sale despre Impartasirea cu Sfintele Taine.

Articolul avea un tiltu urât si nedrept: “Cerberii Sfântului Potir”

<< În 1994, la Duminica Tomei, m-a învrednicit Dumnezeu să slujesc în catedrala Patriarhiei.
A fost o Liturghie solemnă : Patriarhul, trei episcopi, sobor impresionant de preoți și diaconi, un cor îngeresc... Biserica înțesată de credincioși care se rugau, îngenunchiau, plângeau, sărutau icoanele, dar niciunul din ei nu s-a împărtășit. Era "credință," era "frică de Dumnezeu și dragoste", așa cum a fost chemarea din partea diaconului, dar nimeni nu s-a apropiat de potir, afară de niște copii, care erau ademeniți la ușa altarului cu niște pâine muiată în vin, o înșelare care poate produce confuzie, pentru că tinerii aceia erau convinși că s-au împărtășit.

Mă întreb, cum putem noi rămâne membre vii a Trupului Tainic al Domnului, împărtășindu-ne numai de patru ori pe an? (Cf. Învățătura de Credință, Craiova, 1952, pg. 296). Oare nu spune Mântuitorul: "De nu veți mânca trupul Fiului Omului și de nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi?" ( Ioan 6 :53).

Ori aici nu este vorba numai de viața trupească, biologică, pe care ne-o întreținem cu alimente, ci de viața spirituală, prin care devenim nemuritori și pe care Mântuitorul spune că o primim numai în Sfânta Împărtășanie, "căci precum Tatăl M-a trimis pre Mine și Eu viez prin El, tot așa și cine Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine", zice Domnul, "căci trupul Meu este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură" (Ioan 6 : 55, 56, 57). >>

Gasiti articolul pe:
http://biserica.org/Publicatii/2003/NoVII/06_index.html
sau
http://www.formula-as.ro/2013/1059/s...ii-16162-print

Parintele Gheorghe Calciu, Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze cu Dreptii, a avut o reactie puternica la acest articol. Cu intelepciune, cu iubire dar si cu dreapta socotinta, a explicat (nu stiu daca e potrivit cuvantul) despre regulile referitoare la Impartasirea cu Sfintele Taine in Biserica Ortodoxa Româna.

<<Biserica a fixat anumite reguli de pocainta, anumite canoane care dau spovedaniei un drept de apreciere a acestei "vrednicii" si nu o lasa la bunavoia penitentului care, daca este cinstit, cu greu si-ar putea aprecia aceasta vrednicie. Unii, prea lacsi, ar veni la impartasanie ca si cum ar merge la restaurant, altii, prea drastici, nu s-ar impartasi niciodata.

Dupa traditia bisericeasca de multe secole si dupa regulile bisericii, impartasirea credinciosului este conditionata de post si de spovedanie, dar spovedania nu-i da dreptul penitentului la impartasire in mod obligatoriu.
Preotul are dreptul de a-l opri de la primirea trupului si sangelui Domnului pentru pacate prevazute de canoane, sau poate sa-i dea permisiunea daca socoteste ca, impartasindu-l, ii intareste inima in lupta impotriva unor pacate.>>

<<In predica despre Taina Spovedaniei si a Impartasaniei, tot a Parintelui Ioanichie Balan, publicata si in Buletinul Bisericii noastre Sf. Cruce din Alexandria, Virginia (SUA), pe luna August, 2002, autorul afirma:

"Candva, in manastiri, se facea spovedania zilnic, seara, a tot ce facea calugarul in timpul zilei. Mai tarziu, ca si astazi, in unele manastiri se face spovedania saptamanal -Vinerea - iar impartasirea la 30-40 de zile, dupa ravna si vrednicie, cum stabileste duhovnicul."

Dupa cum se vede, Preacuviosul Ieromonah Ioanichie, contribuie la transformarea preotilor in "Cerberi ai Sfantului Potir", cum ii numeste Preacuviosul Roman. Si asta se intampla in toate manastirile, cu exceptia a doua sau trei, care, si ele, conditioneaza impartasirea de spovada, numai ca aceasta din urma e practicata public asa cum am mai aratat.

Practica spovedaniei si iertarea pacatelor de catre preoti, este o putere, un dar dat de Insusi Iisus dupa Invierea Sa din morti, cand a intrat la Apostoli prin usile incuiate, a suflat peste ei si le-a spus:
"Luati Duh Sfant: carora veti ierta pacatele vor fi iertate si carora le veti tinea vor fi tinute." (Ioan 20: 22-23)>>
http://www.crestinortodox.ro/credint...ciu-69884.html
Reply With Quote