View Single Post
Vechi 19.08.2013, 23:03:37
Nastya
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Cred ca e o confuzie, nu cred ca ai inteles exact. Noi suntem in comuniune cu toate acele Patriarhii, nu are importanta dogmatica faptul ca unii au schimbat calendarul. Cei ce se numesc stilisti din cate stiu sunt si in Rusia sau tarile in care calendarul nu s-a schimbat, ei nu sunt in comuniune cu BO, sunt considerati schismatici. Acele minuni au loc pe vechiul calendar pentru ca Patriarhia Ierusalimului tine calendarul vechi si atunci se face slujba. Cei care evidentiaza asta sunt probabil stilistii.
Pe de alta parte, desi nu e o greseala, schimbarea calendarului s-a facut din cauza ecumenismului. Patriarhia a dorit dupa primul razboi mondial sa faca unele concesii pentru a se uni (cum credea atunci) cu alte culte crestine. Adunarea teologica tinuta atunci a aprobat doar schimbarea calendarului, pentru ca era singura ce nu tinea de dogma sau canoane (se mai propusesera si altele, ca de exemplu schimbarea posturilor).

Exista insa, sute de pagini de internet si probabil tot atatea carti (e usor sa le gasiti si pe Google) in care se vorbeste despre validitatea tainelor doar in bisericile care tin calendarul vechi, neindreptat.

Vedeti: „Congresul pan-ortodox” sau cum l-au numit unii „Consfatuirea interortodoxa de la Constantinopol” (1923).

Stim cate discutii se poarta si acum despre Patriarhul Meletie al Constantinopolului si cat de mult rău a facut ortodoxiei.

Stiti doar, nu trebuie sa va mai spun eu, cat de controversata e aceasta problema.

Stiti doar ca unii spun ca atunci, in anul 1923 „s-a lansat” Ecumenismul.

Stiti doar, nu trebuie sa mai spun eu ce discutii urâte si defaimatoare au fost si sunt in continuare in legatura cu Parintele Ilie Cleopa care a avut o atitudine foarte ferma si deranjanta referitoare la „controversele” despre calendarul indreptat si toate care deacurg de aici.

N-are rost s-o luam asa, cu usurinta. Sa va amintesc si de Conferintele Parintelui Danion Vasile in care defaimarea parintelui Ilie Cleopa si a Parintelui Arsenie Boca au fost (nu stiu daca mai sunt) un fel de mană cereasca?

Aici e vorba de viclenie.
Daca ni se recomanda site-uri care posteaza minuni care se petrec la sarbatori mari: Botezul Domnului si Schimbarea la față si Lumina de la Ierusalim, toate tinute dupa vechiul calendar, ce sa intelegem?
Reply With Quote