View Single Post
Vechi 20.08.2013, 02:58:39
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Guardian, în ce mă privește iau în serios, adică pun la suflet (cât mai am și eu din ce-am avut...:)) ce zici tu despre sărutatul icoanelor. Cu tot respectul, cu toată umilința.
Toată viața am râs de pupători! (of, plecat cu "treburi", călător prin mine însumi)
Și spun aceasta ca să capeți încrederea că, în ciuda neputinței mele de a te lumina în problema cultului icoanelor - problemă care mă depășește crunt,
totuși înțeleg câte ceva din ce spui.
Nu bagatelizez întrebarea ta! Bănuiesc sinceritatea ta, autenticitatea nedumeririi.

Primește, te rog, două mărturisiri: una banal de omenească, a doua mai puțin banală, mai rară, fiind specifică doar "pupătorilor", printre care, slavă lui Dumnezeu mă număr astăzi și eu, prin Mare Mila Domnului.

Omenesc și banal:
Copil fiind, deseori aveam nevoia să îmi sărut părinții. Din fericire nimeni nu râdea de mine când mă arătam pupător (dimpotrivă, îmi răspundeau prompt, afecțiune la afecțiune). Nu doar că îi pupam, dar îi și mângâiam, îi cercetam minuțios (mamei îi cercetam cu mare interes alunițele de pe față și genele lungi, îi băgam și degetele în ochi, murind de dragul ei, că era frumoasă tare, iar tatei îi cercetam barba roșcată și părul negru țepos din nas, după cum bunicii dinspre mamă îi cercetam și îi mângâiam hidoasa cocoașă, că era cocoșată de muncă, de crescut 13 copii și de zeci de mii de mătanii mari, iar bunicului dinspre tată îi cercetam ochiul de sticlă, că pe cel natural și-l pierduse în urma unei explozii - grenade, știi tu, răzbelul mondial...)
Trebuie să recunosc că în copilărie pupam și găinile și puii de gâscă și florile de cireș și Abecedarul (reminiscență târzie, de curînd am sărutat o carte dragă, una despre viața de după moarte, scrisă de un monah american) și mieii și căluțul pe care mi-l dădea uneori vecinul să alerg noaptea pe câmpul de lucernă sub luna plină, în iulie și august târziu...
Am pupat și mai pup încă pământul (ciudat, în Majorca am pupat pământul roș al Spaniei!...), poala popii, fruntea copiilor, gura nevestii.

Slavă Domnului că nici nevasta, nici pământul, nici popa nu mi-au reproșat sărutul!
Sunt un om tare fericit, prin pupăturile astea!
Pup tot ce mi-e drag, de mă înțelegi. Drag, adică îmi merge la inimă, mă odihnește, îmi dă simțământul de recunoștință că trăiesc sub soare (vierme ca mine sub soare?), că mă desfăt cu veșnicia care-a poposit în clipă, cu mine, de dragul meu, cică!...
Pup, de vrei, și bâta care-mi rupe șira spinării, dacă am simțământul puternic că tocmai aceasta m-a mântuit de moarte. Zău nu te mint, crede-mă de vrei, te rog frumos.

Omenesc dar nu tocmai banal:
Prima dată am sărutat o icoană (a Maicii Domnului cu Pruncul) când eram copil de grădi. Mama, când aveam 3-4 anișori, îmi amintesc că ne chema la rugăciune, pe mine și pe sora mea. Spuneam "Doamne, Doamne, Ceresc Tată..." și "Tatăl nostru", apoi adormeam liniștiți.
Într-o noapte, la rugăciune, am simțit nu știu cum să zic, un ceva, un imbold, un șuvoi de lacrimi fierbinți, albe de foc, în piept și în mâinile mele și am sărit ca ars, spre spaima mamei și a surorii, drept la icoana Fecioarei cu Pruncul. Să Îi prind în brațe, să-I strâng tare, tare de tot și să nu Le mai dau drumul niciodată, niciodată.... Niciodată, mă!
Mă auzi?
Niciodată!....

Așa de copil eram, o, Doamne....

M-am trezit brusc, întrucât mama a țipat, luînd-o prin surprindere în nebunia mea care țâșnise subit, și pentru că peretele din cărămidă și-a făcut simțită prezența: am dat cu fața în icoană și-n perete. Am fost aruncat înapoi, lat pe spate. Cu sânge pe nas și cu buzele sparte.

În ultimii ani nu mă mai reped la icoane. Am învățat că pot sfârși cu mutra spartă și cu borșul pe nas.
Totuși, după ce mă rog, după ce mă gândesc la ticăloșiile mele de peste zi (și dintodeauna) precum și la minunea că sunt viu, zi de zi și oră de oră, în ciuda faptului că totul concură la moartea omului (cugetă la asta! dacă știi ceva biologie vei pricepe că e cu totul imposibil ca o ființă să vieze! Și totuși viază miliarde de specii. Cugetă la asta, te rog mult de tot, după ce mai întâi cercetezi bine biologia, vreo 10 ani de studiu dens, adică măcar cât prostu de mine, și vei înțelege că trăim exclusiv prin miracol, prin harul protector al Duhului Sfânt, prin harul Dătătorului de viață),
după ce, mai apoi, merg cu gândul la ceasul ieșirii mele din trup (care va fi peste câteva clipe, cred eu cu judecata mea) și dau nas în nas cu toată hidoșenia demonilor care mă așteaptă ca pe o friptură în sânge, cu sau fără cartofi prăjiți (deși cred că eu, prin păcatele mele, furnizez deja unei legiuni întregi de demoni meniul complet, cu înghețată pe băț și salată de fructe pentru 7000 de ani, cel puțin),
cugetînd așadar la toate acestea și spunînd o serie de rugăciuni, după puteri,

merg ca și cum n-ar fi voia mea
și parcă nici nu pot să refuz așa chemare
ori așa nesaț sufletesc, Domnul știe!
și, mai rușinat ori mai încrezător, mai duios ori de-a dreptul nebun de obidă (că știu eu bine ce-am făcut răstimp),
dau să strâng în brațe o fărâmă din poala Sfintei Ecaterina, ori din mâneca hainei Sfântului Dimitrie, ori din suavele degete ale Sfintei Cuvioase Parascheva.
Cu așa mare dor, de uit că sunt în fața unei bucăți de lemn pictat și-acoperit cu sticlă... Uneori dau să-l strâng de-a dreptul în brațe, vai, nenorocitul de mine, pe chiar Sfântul Nicodim de la Tismana ori (poți concepe nebunie mai mare?) pe Însuși Domnul Dumnezeul nostru.

Și pup doar o imagine pictată...

Sărut, ca pe un scump inel, ca pe-o scrisoare de dragoste care tocmai pleacă de pe buzele mele
și încă, mai adînc, din mintea și inima mea,
sărut aievea parcă pe Aceștia pe care rugăciunea recunoștinței și căinței mele mă îndeamnă să Îi doresc și să Îi îmbrățișez.

E, însă, doar un geam de sticlă rece, recunosc, sub simțuri...

Uneori, acolo unde sărut eu, văd și urme de ruj ale altor guri omenești...
Mă rog, atunci, umil și fericit, pentru noi toți, pupătorii, copii care-și iubesc atât de mult Părinții că am trece prin zid, de s-ar putea, la pieptul Lor.

Și dăm de piatra rece. De un zid pictat.

Și totuși simțământul nostru de iubire e mai tare decât noi, decât ridicolul pe care l-ar percepe unii, decât însuși zidul rece de piatră. Duhul nostru trece mai departe!......
Cine l-ar putea opri, vreodată?

Last edited by cezar_ioan; 21.08.2013 at 02:58:18.
Reply With Quote