1. Pentru ca „ideile noi sar ca puricii si-i pișcă pre multi” (cerandu-i iertare lui Tudor Musatescu pe care l-am parafrazat, care,de fapt, spunea: << Ideile sunt ca puricii, sar de la om la om, dar nu-i pișcă pe toți!>>), iata ce ne spune parintele Constantin Necula:
<<Și la noi, anii ‘50-56 au adus o discuție întreagă în revistele teologice. Pe de o parte, unii susțineau deasa împărtășanie, pe de altă parte alții susțineau rara sau foarte rara împărtășanie. „Nici deasă, nici rară – spunea Sf. loan Gură de Aur- ci cu vrednicie“.>>
Pare sa fie un inceput bun. Mai ales ca facem apel la cuvantul Sfantului Ioan Gura de Aur.
Dar:
<<Iar când vorbim de vrednicie și nevrednicie la Sf. Împărtășanie – fie vorba între noi, nimeni nu e vrednic a se împărtăși. Hristosul din noi ne face să fim vrednici de Hristosul din potirul de dinaintea noastră. Atunci, în această grilă de valori, a teopatiei, a împreună-pătimirii cu noi a Dumnezeului Celui Viu, între Hristosul Ce locuiește în noi și Hristosul dinaintea noastră, stă toată cheia mântuirii noastre, până la urmă! Noi ne împărtășim și ne mântuim nu pentru că ne învrednicim, ci pentru că Dumnezeu ne-a voit întâi. Or, e foarte greu să-i faci pe oameni să înțeleagă acest lucru.>>
<<Să încui toate șansele omului de a se împărtăși iar mi se pare, într-un fel sau altul, o lipsă de scrupule pastorale. Și o lipsă de bun simț pastoral să faci din țânțar armăsar de fiecare dată și să-i spui omului că dacă se împărtășește din 40 în 40 de zile, abia atunci e în regulă cu Biserica. 40 de zile după care calendar? Exact ca imposibila imagine pe care mi-am creat-o în toamna aceasta mergând în Canada, în care îmi dădeam seama că ora 7 dimineața, în România, când preoții se pregăteau să meargă la biserică, era ora 12 noaptea pentru mine, în Canada, când eu mă pregăteam de somn.>>
(Preot Constantin Necula, Îndumnezeirea maidanului, Editura Agnos, 2006, p. 279)
http://invitatielaortodoxie.wordpres...-impartasanie/
2. Va dau mai jos cateva FRAGMENTE dintr-un articol/interviu al parintelui Petru Pruteanu.
<<Calendarul bisericesc este memoria și simbolul Orotodoxiei – un indispensabil element al Tradiției Bisericii, pe care este necesar să-l studiem, să-l prețuim și să-l păstrăm intact, chiar dacă unora le trezește insatisfacții.
În Ortodoxie, aceasta trebuie s-o știm fiecare dintre noi, prioritățile și structura celor două calendare – iulian și gregorian, pot fi analizate numai în raporturile acestora față de viața liturgică a Bisericii Ortodoxe.
Astfel, Biserica Răsăritului a menținut mai departe calendarul iulian, care, de aici înainte, se va numi și stil vechi sau ortodox, prin opoziție cu cel gregorian, numit și stil nou sau catolic.>>
<<Cu regret unii ierarhi, precum patriarhul Constantinopolului Meletie IV (Metaxachis) (1921-1923), au căzut pradă acestei influențe și s-a decis „îndreptarea” calendarului iulian și în Biserica Ortodoxă, suprimându-se diferența de 13 zile, și astăzi ne-am pomenit într-o situație contrară Ortodoxiei cu o serie de consecințe grave ce au urmat și continuă să urmeze…
Astfel pe parcursul secolului al XX-lea cu stilul vechi (calendarul iulian) au rămas:
1. ― Patriarhia Ierusalimului. 2. ― Biserica Ortodoxă Rusă. 3. ― Biserica Ortodoxă din Serbia. 4.― Biserica Ortodoxă din Georgia. 5. ― Mănăstirile de la Sfântul Munte Athos.
Astfel fiind adevărul lucrurilor, de ce n-am fi lăsați în pace și nu ni s-ar tot strecura și nu ni s-ar tot îndesa gândul nepotrivit și neortodox – fie din partea celor nechemați, fie din partea celor lipsiți de adevăratul duh bisericesc – de a părăsi și bisericește, după cum am părăsit politicește, stilul vechi, și a ne însuși stilul nou, care ar fi păcătuit mai puțin din punct de vedere astronomic, dar păcătuiește mai mult din punct de vedere bisericesc. Ca născut din catolicism și din anumite ambiții papiste, stilul nou nu poate aduce nimic Bisericii Ortodoxe, în afară de dezbinare și tulburare.>>
<<În concluzie: adepților ai reformelor bisericești și ai calendarului nou, liberi sunteți să adoptați orice sistem de calculare al vremii: păgân, creștin, științific sau nu; al lui Sosigene, Aximene, Lilio, Chiricescu, ș.a. – Nașterea Domnului, Învierea Domnului, însă, trebuie să se serbeze așa cum ne-au lăsat Sfinții Părinți, încât să fie respectată Tradiția Bisericii Ortodoxe.
Noi trebuie să fim alături de acele Biserici Ortodoxe care țin, fără nici un compromis, stilul vechi în viața lor bisericească, drept urmare a hotărârilor canonice, care trebuie să rămână neștirbite…
Biserica nu cere de la noi decât numai devotament din tot sufletul și din toată inima față de sfânta și nepătata credință a Părinților noștri: iubirea și afecțiunea pentru Biserica Ortodoxă Cea care ne-a renăscut pe noi nu prin stropirea inovatoare, ci prin dumnezeiasca baie a botezului apostolic; Cea care ne hrănește pe noi după Testamentul cel veșnic al Mântuitorului nostru… „…Să o înconjurăm dar cu gândul ca puii de cloșcă, în orice parte a pământului ne-am găsi…, când vrăjmașul mântuirii noastre, oferind înlesniri înșelătoare…, pune cursele…, turnând otrava dăunătoare în apa limpede a Ortodoxiei…”.>>
http://ortodox.md/articole/un-striga...mas-in-europa/