View Single Post
Vechi 20.08.2013, 15:33:01
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Sophia, voi încerca să-ți descriu, cât pot mai concis, o situație din propria mea experiență de viață ca fiu duhovnicesc și ca pacient suferind de depresie.

Cu ani în urmă am trecut printr-un șir de evenimente despre care, noi psihologii, spunem că sunt "traumatice", fiind experiențe ale unor pierderi majore. În acest caz al pierderilor, oamenii trăiesc de obicei așanumitele stări de stres la cote foarte înalte, înregistrînd scoruri severe la scalele de stres. Iar stresul, de la un nivel al intensității încolo, induce boala (fizică și psihică) și uneori moartea.
Cele mai severe experiențe generatoare de stres sunt: moartea unei persoane (sau a mai multora) foarte semnificative în plan afectiv; separarea (de exemplu, divorțul sau pierderea unui copil sau a mai multora, pierderea colegilor sau prietenilor etc.); eșec în încercări importante pentru persoană (de exemplu ratezi examenul de licență sau ți se respinge dosarul pentru ocuparea unui loc de muncă la care țineai foarte mult); pierderea unui ideal (poftim: s-a măritat cu altul fata pe care o iubea Vasile de ani buni și pe care nădăjduia s-o ia de nevastă) sau chiar pierderi ale unor componente care țin de imaginea de sine (credeam că sunt valoros și am descoperit că sunt mediocru, credeam că sunt prost și am descoperit că sunt... genial! - vei râde, însă nu-i de glumă cu modificările imaginii de sine, unde nu contează întotdeauna sensul abaterii cât mai mult intensitatea/gradul modificării); pierderea unei funcții a corpului (am orbit, mi-am pierdut o mână); pierderea libertății personale (am ajuns la pușcărie) etc. etc.

Oamenii puternici și bine educați să facă față pierderilor trec cu brio peste altfel de încercări, însă, când ele se cumulează într-un timp relativ scurt, Iov de-ai fi și tot te zguduie nițel...

Eu am experiementat vreo 4-5 ani succesivi, poate chiar mai mulți, pierderi majore pe toate planurile vieții mele. Cele enumerate mai sus, aproape toate, plus altele la care aș adăuga instabilitatea unui loc de muncă și lipsa unui domiciliu unde să mă simt cât de cât în siguranță, acasă. Nu de puține ori am dormit în stradă, în bar sau în gări, de jenă să mai deranjez încă o noapte pe unul dintre bunii mei prieteni care mă găzduiau cu schimbul. Cu ocazia acestor ture de noapte prin baruri, unde mă aciuam ca să pot pune câteva ore capul pe o masă, am deprins și băutul constant. Nu beam mult, ci constant, iar asta m-a adus, cu anii, în condiția de dependent de alcool. O bere, două, de obicei (rar exageram și niciodată singur ci cu amicii, luîndu-ne la vorbă, la mici turnee de șah etc.), dar nu puteam traversa o zi să nu beau bere. Devenisem dependent. Și e foarte periculos ca un om aflat în stări ale depresiei să mai și bea, fie chiar cât și cum beam eu, adică puțin ori moderat. Treptat, mintea se rătăcește, apărîndu-se de durere, în castele de iluzii, nu neapărat frumos colorate...

În acest context al condiției mele de viață ajunse la un punct extrem, au apărut primele gânduri cu totul paralizante - pe scurt, ele sunau cam așa:
1) nimic nu are sens, omul trăiește o mare cacialma numită viață;
2) zădărnicie e totul, nu durează nimic oricât te-ai strădui și oricât de bun ar fi ce faci, nu durează nimic, totul e praf și pulbere; so, nu merită să faci nimic, nici măcar să petreci;
3) nu poți avea încredere în oameni; vine o clipă când cel mai bun prieten te drădează;
4) religiile sunt o adunătură de tâmpenii al căror singur rost e unul consolator, o vreme; eventual niște șmecheri mai scot un ban de pe urma prostiei și credulității semenilor;
5) viitorul nu poate fi decât îngrozitor, unul al sfâșitului, al destrămării; sfârșitul lumii nu e o metaforă, vine cu certitudine și apoi se instalează nimicul, nimicnicia;
6) așteaptă-te la tot ce e mai rău; bucură-te de ziua de azi, oricum ar fi fost ea, pentru că mâine va fi și mai rău;
7) ferește-te de oameni; de la ei nu te poți aștepta decât la rău.

Și așa mai departe, gânduri pe care le găsești (desigur, în alt context și în cu totul alt sens) și în Ecclesiastul, în Iov, în alte cărți din Biblie.

Având experiența unor ani de lucru cu depresivii, cu toate soiurile de dependenți și cu sinucigașii, mi-am dat seama, din vreme, că începusem să devin ca ei... Că nu întâmplător mă pusese Domnul, atâția ani, să le fiu opreliște și-întoarcere din drumul spre pierzare...
Dar nu știam ce să fac! Eu, care am dres pingelele altora ani și ani, ajunsesem, vai, desculț... Îmi trebuia un pantofar sau o pereche nouă de sandale...:) Un puternic și profund refresh (ori, mai degrabă, un apăsat reset!)...
Așa am ajuns la medicul psihiatru (pe care de obicei îl vizitam pentru a discuta despre evoluția pacienților noștri comuni), cerînd de data asta, cu ultimele puteri, ajutor. Am solicitat internare de urgență. Eram sfârșit.

Last edited by cezar_ioan; 20.08.2013 at 16:09:25.
Reply With Quote