View Single Post
Vechi 20.08.2013, 20:48:27
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Doamna imi mentin parerea,dansul face un apel nu la o frica irationala,sectara,cu privire la psihoza ,,anti-cip"pe care,foarte curios pt mine,ortodocsii au importat-o direct/indirect dintr-o ramura obscura a neoprotestantismului,cautati pe firul istoric sa vedeti unde este originea acestui subiect.Este un exemplu elocvent de transformare a unor teme apocaliptice clasice in viziuni moderne adaptate la un nivel popular,este o mutatie aceasta problema,este un exemplu de folclor teologic modern.Undeva in strafundurile temei exista acel sambure de adevar numai ca peste el s-au adaugat straturi de psihoze generate de actualitatea tehnologica care-l fac de nerecunoscut.Singura scuza ar fi ca in fiecare epoca contextul influenteaza si traduce in termenii sai teme care vin din trecut,cu un respect mai mic sau mai mare pentru acuratetea sensului initial.Pana la urma,cum spunea cineva,acest gen de demers hraneste sperantele dar si spaimele oamenilor in fata unor evenimente eschatologice.Daca doriti sa-i vedeti originea va asteapta un lung drum inapoi in istorie care,surprinzator poate,este posibil sa va ajute mai mult decat optiunea moderna cu accente science-fiction.

Revenind la domnul preot Pruteanu.Dansul afirma faptul ca in loc sa intri intr-o obsesie fata de acest subiect(in nici un caz asta nu inseamna o aparare eficienta)te poti cufunda in viata liturgica si in invatatura catehetica care,asimilate si traite,te pot proteja mai bine(fiind transformatoare) decat o mentalitate de asediat paralizat de frica.Este foarte corect mesajul dansului,o viata de obsesie dar fara suportul rugaciunii si trairii(aici trebuie pus accentul)este un pericol mai mare decat isi imagineaza multi pt ca mintea lasata prada nelinistii,spaimelor fara a se pune un accent mai mare pe latura lucrativa(sa spunem)a credintei te duce direct la o izolare intre umbre pe pereti,uitand ca de fapt sunt umbre.

Eu nu am comentat asertiunile domnului preot Pruteanu cu privire la impartasirea credinciosilor,ca si frecventa sau din alte puncte de vedere ci consider ca in raportul problemelor de tip cip in cadrul credintei a pus accentul corect.Prin urmare pe acest aspect nu pot sa fiu de acord cu dvs,imi mentin parerea,il puneti cumva intr-o antiteza,pe acest aspect punctual,artificiala.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 20.08.2013 at 21:10:34.
Reply With Quote