Ce este depresia?
Am recitit topicul și aș vrea să ridic o serie de întrebări tuturor:
Poate careva, fără să deschidă vreo carte sau să utilizeze altă sursă de informații decât propriile cunoștințe:
a) să definească depresia, precizînd cel puțin 3 caracteristici definitorii (esențiale, care țin de toate formele sub care se manifestă depresia) și minim 2 secundare?
b) să distingă depresia de tristețe, deprimare, akedia? (sau, poate, considerați că sunt același lucru....)
c) să precizeze clar legătura dintre depresie și factorii declanșatori ai ei?
d) să enumere principalele consecințe ale netratării tulburării atât în planul vieții sufletești subiective cât și în planul relațiilor interumane? (eventual să schițeze principalele complicații)
e) să arate legătura dintre religie și depresie?
f) să arate cum vindecă Biserica pe oamenii care nu fac terapie medicamentoasă ori psihoterapie dar suferă de depresie?
g) să descrie propria tulburare depresivă (dacă a experimentat)?
h) să facă diagnostic diferențial între depresie și alte tulburări (care au și o componentă "depresivă" sau care mimează depresia)?
i) să precizeze comorbiditatea dintre depresie și: stres, tulburare anxioasă, varii dependențe (alcoolism, droguri etc.), șoc posttraumatic, doliu, tulburări apărute în cursul gravidității, nașterii și alăptării, demență senilă (Alzheimer) etc.etc.
Eu cred că dacă nu putem răspunde la aceste întrebări, măcar la acestea elementare, ar fi foarte folositor, pentru fiecare și pentru toți, să fim mai atenți cum selectăm propriile afirmații și citatele.
S-au strâns foarte multe neadevăruri și învățături înșelătoare pe topic.
Din păcate, au apărut iarăși muguri de dispută sterilă și de opoziție între psihoterapie și Biserică, luptă care nu aduce nimic bun.
De ce or fi unii atât de conflictuali acolo unde nu e de fapt conflict?
Între Biserică și medicină (ori științe ori alte domenii profesionale umane) nu trebuie să fie o luptă și dispută pentru supremație.
Ci o conlucrare pentru sănătatea sufletească și trupească a omului, cu sens ascendent spre mântuire și desăvârșire.
Last edited by cezar_ioan; 24.08.2013 at 21:04:59.
|