Citat:
În prealabil postat de AlinB
Intrebarea este o gluma?
Pari totusi o persoana inteligenta si cu un sistem moral, intrebarea pusa n-ar trebui sa fie o sarada dificila.
Sau ar trebui reformulata la modul: cum ar putea omul mediocru sa aiba acest discernamant?
Ei bine, raspunsul e simplu: nu poate.
|
Doamne ajută!
"Pari totusi o persoana inteligenta si cu un sistem moral..."
Mulțumesc pentru aprecieri. :)
Sunt de acord cu dvs în privința faptului că, în majoritatea cazurilor, o persoană cât de cât inteligentă și cu simț critic poate discerne între un politician sănătos și unul cu probleme... Am în minte exemple și din viața politică românească de astăzi, dar evit să le menționez, evit să fac politică pe un forum religios și pe un topic care n-are nici o legătură cu politica.
Totuși, domnul profesor vorbea despre cazuri care sunt foarte dificil de detectat... Vor fi existând și din acestea, să fim smeriți... Poate că există și persoane atât de inteligente, încât să-și poată masca uimitor de bine intențiile reale și să disimuleze, să pară chiar creștini (mai știi?).
De aceea am postat întrebarea.
Cum îi recunoaștem în aceste cazuri?
Gândiți-vă la exemplele atâtor intelectuali și creștini autentici din perioada interbelică, seduși - într-un mod inexplicabil din perspectiva mentalității noastre actuale - de către mișcarea legionară. N-au putut detecta extremismul. De ce?...
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca