View Single Post
Vechi 28.08.2013, 13:09:08
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Mie mi se pare că în cuvintele tale se află și răspunsul. Eu nu văd o contradicție, ci niște etape. În Hristos este începutul, în El este și sfârșitul, căci el este Alfa și Omega. Sfârșitul în El, însă, este împlinirea umanului, desăvârșirea, îndumnezeirea.

După ce omul a ascultat porunca dumnezeiască de a umple pământul, o are de ascultat pe aceea de a se sfinți. Dacă în urma păcatului omul a primit porunca de a înmulți neamul și a se risipi pe toată suprafața pământului, în Hristos neamul omenesc trebuie să se adune, parcurgând drumul invers.

Ca niște vârfuri ale omenirii, sfinții au făcut și fac primii lucrul ăsta; după ce părinții și strămoșii lor au ascultat cea dintâi poruncă, aducându-i în cele din urmă și pe ei la viață, ei devin o culme a spiței lor, chiar un rod al generațiilor anterioare, desăvârșindu-se în Hristos, înviind în felul ăsta poate împreună cu înaintașii lor (pentru că la desăvârșirea lor au o contribuție și înaintașii).

Prin urmare, cred că atunci când un neam „se stinge” pentru că ultimele sale mlădițe se sfințesc, el însuși se desăvârșește în Hristos. Iar până să ajungă să se sfințească în acest fel, cred că trebuie încă să asculte de porunca cea dintâi a lui Dumnezeu, aceea de a face copii; însă fără a uita vreodată că acești copii trebuie să sporească în viața cea adevărată.
Am niste nedumeriri, privind cele subliniate: aminteste-ti de faptul ca "adunarea" oamenilor, de pe unde sunt "risipiti" este o lucrare neplacuta lui dumnezeu, si, dpmdv (care privesc lucrurile mai pragmatic in privinta aspectelor spirituale ale vietii (pragmatic, nu ateu! si in nici un caz pragmatism desantat de tip occidental :) ), si impotriva naturii si logicii: de ce sa se adune oamenii intr-un loc anume? Poate te-ai referit sa se adune in multimea celor mantuiti. Altfel, mantuirea prin tot felul de renuntari ar fi subordonata istoricitatii (iar asupra istoriei, stim cine are autoritate, direct si indirect: cine a zis "a mea este slava acestor imparatii si o dau cui voiesc"), deci, conceptual mantuirea ar fi o farsa, iar practic o neputinta.
Punctul doi: ce inseamna sa se sfinteasca? Extinctia unor filoane de gene prin neprocreere inseamna sfintire? Crezi ca, sa zicem, Ioan Crisostom nu a avut rude colaterale care au facut copii mai departe?
Decebal are dreptate: exista niste contradictii, si unele mai subtile, altele mai grosiere. Dar, suntem off-topic. Mai vorbim pe topice dedicate. :)

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 28.08.2013 at 13:11:35.
Reply With Quote