View Single Post
Vechi 29.08.2013, 17:52:31
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Daca e asa ,de ce nu apari mataluta catre sfarsitul slujbei sa te impartasesti ?
Nu te gandesti ca sunt o multime opriti de la sfanta Impartasanie ?
Ei sa nu mai participe la slujba ?
Canoanele spun sa nu lipsim 3 duminici la rand de la sf.Liturghie duminicala.
Nu sau ne impartasim saptamanal ,chiar daca meritam asta.
Pentru sfanta Impartasanie nu exista canoane referitoare la frecventa cu care sa te impartasesti.
Parerile sfintilor parinti sunt impartite ,eu ti-am citat din par.Cleopa.
A fost lipsit de har parintele Cleopa ?
Iar pt post ,la fel parerile sunt impartite
Parintele meu vorbeste de 3 zile inainte de impartasanie ,depinde cand te spovedesti.Miercuri ,joi si vineri ,post ,te spovedesti vineri si te imparatasesti sambata sau duminica.
Sau tii post vineri cand te spovedesti si te impartasesti duminica
Anita,

Eu mă împărtășesc în fiecare duminică.

Dacă sînt oameni opriți, atunci să nu se împărtășească. Nu vorbim despre ei. De ce să nu participe la slujbe?

Canoanele 8 și 9 apostolice spun clar că trebuie să ne împărtășim sistematic, de fiecare dată cînd participăm la Liturghie. Cît despre lipsitul de la Liturghie, da, există și regula asta - dar nu era vorba despre asta.

CANONUL 8 apostolic (ÎMPĂRTĂȘIREA CLERULUI)
Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau vreunul (altul) din ca
talogul clerului, aducându-se Sfânta Jertfă (săvârșindu-se Sfânta Liturghie), nu s-ar împărtăși, să spună cauza. Și dacă ea ar fi binecuvântată, să aibă iertare; iar de n-ar spune-o, să se afurisească ca unul ce s-a făcut vinovat de tulburarea poporului (sminteală) și a făcut să se nască bănuială împotriva celui care a adus (sfânta jertfă) ca și când acesta nu ar fi adus-o după rânduială (în mod valid).
(1,2
Ancira; 10 Petru Alex.)

CANONUL 9 apostolic (ÎMPĂRTĂȘIREA CREDINCIOȘILOR)
Toți credincioșii care intră (în biserică) și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică.(66, 80 Trul.; 2 Antioh.; 11 Sard.; 2 Dionisie Alex.)

Părintele Cleopa a spus multe lucruri, nu sînt neapărat toate adevărate. Prefer învățătura scrisă de Sfinții Părinți ale căror lucrări fac parte oficial din Sfînta noastră Tradiție.

Părintele tău și nu numai el ar trebui să știe că există un canon apostolic care interzice postul sîmbăta și duminica.

CANONUL 66 apostolic (POSTUL DE DUMINICA ȘI SÂMBĂTA)
Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară numai de una), să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote