View Single Post
Vechi 30.08.2013, 01:17:25
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de danna603 Vezi mesajul
"Atunci i-au raspuns unii dintre carturari si farisei ,zicand:Invatatorule ,voim sa vedem de la tine un semn.
Iar El raspunzand le-a zis:Neam viclean si desfranat cere semn,dar semn nu i se va da decat semnul lui Iona prorocul.
Ca precum a fost Iona in pantecele chitului trei zile si trei nopti,asa va fi si Fiul Omului,in inima pamantului,trei zile si trei nopti"

Cum a spus cineva pe aici,fiecare are propriile dovezi,neputandu-le arata si demonstra,fizic,material.Si eu le am pe ale mele.Si am fost ateu.Dar bucuria pe care o simti cand primesti dovezile,este diferita de orice alta bucurie.Initial iti vine sa plangi si cazi in genunchi .Insa cred ca vei simti asta la momentul potrivit.Si-ti doresc sa simti.
Frumoasă mărturisirea dvs, concisă și sinceră și emoționantă!
Cred că matematicianul, fizicianul și filosoful creștin Blaise Pascal se pricepea binișor la a formula argumente logice. Sunteți de acord cu mine? :)
Și totuși, exact lui îi aparțin celebrele cuvinte: "Inima are rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște".
Tot el a scris, în "Cugetările" sale filosofice, în același sens, că "rațiunea neputincioasă nu poate cere inimii dovezi ale principiilor sale".
Atunci când încercăm să dovedim existența lui Dumnezeu (de parcă El ar avea nevoie de avocați, iar nu de credincioși și mărturisitori), suntem acuzați de erori logice, de sofisme.
Corect.
Normal că facem sofisme și spunem o mulțime de copilării.
De ce?
Fiindcă acceptăm ispita de a ne provoca rațiunea să-și depășească mult competența, dacă putem spune astfel... :)
Tocmai pentru că încercăm să-L încadrăm pe Dumnezeu Cel infinit în limitele logicii noastre.
Tocmai pentru că grozav ne mai dorim "să înghesuim Absolutul în scheme" (așa cum atât de sugestiv se exprima Mihailc, unul dintre cei mai inteligenți useri de pe forum).
Orice definiție sau încercare de argumentare despre Dumnezeu este limitativă, iar credința rămâne supralogică.
Vă amintiți de filosofii care, în meditațiile lor cu privire la gnoseologie, distingeau, pe lngă cunoașterea empirică și cea rațională, o altă formă de cunoaștere, diferită și superioară acestora: cunoașterea intuitivă?
Într-un mod similar s-ar putea descrie credința în Dumnezeu: o formă de cunoaștere superioară celei raționale, mai clară decât aceasta și, totodată, implicând deplina libertate a persoanei care o poate accepta sau respinge.
Dacă nu credeți, întrebați-L pe Dumnezeu dacă există.
Nu glumesc.
Ce pierdeți, dacă realizați acest experiment? :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote