View Single Post
  #419  
Vechi 30.08.2013, 21:48:42
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit 31 august – Ziua Limbii Române



În România se celebrează, la 31 august, potrivit legii nr. 53/2013, Ziua Limbii Române. În Republica Moldova această sărbătoare este marcată începând cu anul 1990 până în prezent.

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor.

Ziua limbii române marcată în București

Primăria Sectorului 3 și Centrul Cultural Casa Artelor vă invită la un nou eveniment cultural. Sâmbătă 31 august, ora 17,00 regizorul Alice Barb, directorul Centrului Cultural Casa Artelor își așteaptă publicul la a treia întâlnire din cadrul programului cultural ZILELE MULTICULTURALITĂȚII dedicat aniversării Zilei Limbii Române.
În ultima zi de vară pe 31 august 2013, începând cu ora 17,00 în Parcul Titan-Parcul Artelor se vor întâlni nume importante ale muzicii românești. Pentru prima dată va concerta în aer liber, în București, celebrul Cor Madrigal.

Quartet-ul Oana Cătălina Chițu din Germania, aflat pentru prima dată în România va interpreta muzica Mariei Tănase. Lor li se vor alătură formația de muzică veche românească-Anton Pann precum și membrii trupei Alternosfera din Republica Moldova. Un concert extraordinar, un regal de muzică și grai românesc totul plasat sub semnul lui Mihai Eminescu. Expoziția în aer liber va prezenta publicului viața și opera poetului iar poezia Luceafărul va fi printată integral. În Parcul Artelor publicul va putea auzi fragmente din Luceafărul recitate de mari voci ale teatrului românesc, aparținând Fonotecii de Aur a Radio România.

Evenimentul LIMBA ROMÂNĂ-LIMBA LUCEAFĂRULUI se va încheia cu un foc de artificii pe Rapsodia Română de G. Enescu, potrivit rfi.ro.

Ziua limbii române sărbătorită la Cluj

Ziua de sâmbătă, 31 august 2013, declarată Ziua Limbii Române, este sărbătorită în Cluj-Napoca prin două evenimente, desfășurate astăzi și sâmbătă la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central la inițiativa Asociației Inima Ardealului, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca.

Vineri, potrivit monitroulcj.ro, de la ora 17.00, va avea loc o dezbatere culturală la care vor participa ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Irina Petraș, Președintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și prof. univ. Ilie Rad, conducătorul Școlii Doctorale de Științe ale Comunicării, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Sâmbătă, de la ora 17.00, va avea loc Concertul Corului bărbătesc din Finteușul Mare. La ambele manifestări intrarea este liberă.

Manifestări culturale în Covasna

Ziua Limbii române va fi marcată în județul Covasna, pe data de 31 august, printr-o suită de manifestări organizate sub egida Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, potrivit Ziarul Lumina. Evenimentul coordonat de prof.dr. Luminița Cornea se va desfășura la Casa memorială „Romulus Cioflec“ din localitatea Araci și va cuprinde mai multe momente. Va începe cu vizitarea Casei memoriale, continuând cu prezentarea unei expoziții cu volume donate muzeului, cu autograf, de către autorii ce și-au lansat cărțile „la umbra nucului bătrân“. Momentele culminate vor fi cele artistice dedicate în exclusivitate Limbii Române: versuri închinate Limbii Române de Gheorghe Sion, Alexei Mateevici, Mihai Eminescu, Grigore Vieru, vor fi recitate de elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ și de către actrița Duța Guruianu de la Teatrul „Andrei Mureșanu“ din Sfântu Gheorghe.

În cadrul momentului liric „Poeții aduc laudă limbii române“, autorii de poezie Mihaela Aionesei și Izzet Baubec, ambii din Târgu Secuiesc, vor citi din propria creație tipărită în volume de versuri care le-au adus consacrarea prin premiile obținute. Momente speciale vor fi și cele în care profesori din județul Covasna vor prezenta comunicări: „Simplitatea și corectitudinea limbii române la Nicolae Colan“ - prof. dr. Alex. Surdu, „Limba română și limba latină“ - prof. Maria Stoica, „Dăinuire întru Limba Română“ - Luminița Cornea. Finalul evenimentului dedicat Limbii Române va fi marcat de lansarea volumului „Întru lumina munților. Fragmente de spiritualitate românească“, de Luminița Cornea.

Organizatorii au ales să includă în invitații un citat sugestiv din prefața scrisă de episcopul Nicolae Colan la „Îndreptarul ortografic“ tipărit la Cluj, în anul 1944, care spunea: „Limba maternă e una din cele mai scumpe comori ale oricărei nații. De aceea, nimeni nu are voie să-și bată joc de ea, stricând-o. Dimpotrivă, toți avem datoria să vorbim, dacă nu frumos, ceea ce-i mai greu, cel puțin corect“. Evenimentul este organizat în colaborare cu Societatea de Științe Filologice - Filiala Covasna, Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita și revista „Vatra veche“, Târgu Mureș.

Scriitori români din Araci

Cercetătoarea dr. Luminița Cornea, coordonatoarea evenimentului, a remarcat faptul că în Araci s-au născut doi importanți scriitori ocrotitori ai limbii române. Ierarhul-scriitor și academicianul Nicolae Colan (1893-1967), în Discursul de recepție la Academia Română (28 mai 1945), intitulat „Biserica neamului și unitatea limbii românești“, dă mai multe definiții limbii, apreciind, în mod deosebit, limba română și graiul străbun, ce reprezintă „oglinda curată și sufletul unui popor“.
Scriitorul și profesorul Romulus Cioflec (1882-1955) își sfătuia elevii să fie atenți cum scriu, „ca să nu ofenseze limba română, care este plină de tandrețe, când o respectăm“.

Romulus Cioflec și Nicolae Colan și-au scris operele într-o frumoasă și armonioasă limbă românească, cunoscând bogăția ei, „ca un fagure de miere“ (Mihai Eminescu), dar și faptul că limba îndeplinește un rol covârșitor în păstrarea și dezvoltarea conștiinței de neam. Astfel, muzeul din Araci este cel mai potrivit loc pentru celebrarea Limbii Române, având în vedere contribuția celor doi scriitori din Araci la îmbogățirea patrimoniului cultural și la promovarea limbii române literare, conform unui comunicat al MNCR.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote