RUGĂCIUNE LA ICOANA RUGULUI APRINS AL MAICII DOMNULUI
Preacurată Stăpână, Împărăteasa îngerilor și Cetatea Cea nebiruită a pământenilor, Ceea Ce ai purtat în pântecele Tău binecuvântat pe Focul Cel nemistuit Ce aprinde făcliile stinse ale inimilor noastre spre dorirea celor cerești, Scara pe care gândurile noastre urcă spre Lumina Cea neapropiată, Poarta Cea pecetluită cu numele înfricoșător al Cuvântului și nedeschisă de mână omenească, Rugul Cel pururea aprins al rugăciunii dumnezeiești, Tulpina mântuirii Ce a răsărit din pământul neamului omenesc, Preabinecuvântată Maică a Domnului și Lauda strălucită a fecioarelor, înaintea Ta plecăm genunchii inimilor noastre când pietrele necazurilor ne împiedică pe calea mântuirii și ne rănesc sufletele cu întristarea. Haina cea curată a Mirelui Hristos primită la Sfântul Botez am murdărit-o cu totul, tăvălindu-ne noi totdeauna în noroiul patimilor și neascultând de poruncile Fiului Tău. În locul podoabei curăției ne-am trezit că privim în oglinda conștiinței un suflet plin de rănile păcatelor. Cu ce îndrăzneală să mai privim spre Soarele dreptății, când toată viața petrecându-o în păcate ne-am făcut stâlpi ai întunericului, cu totul încremeniți în împietrire ? Pentru aceasta, știindu-Te pe Tine, Maică a Milostivirii, Te rugăm, strigând din adâncul sufletului cu umilință : Cu dulcile Tale cuvinte îmblânzește mânia cea dreaptă a Celui de Care ne-am depărtat, alergând noi pe căile faptelor rele. Cu focul rugăciunilor Tale arde toată neghina gândurilor noastre neroditoare. Ajută-ne să ne dezleagăm încălțările păcatelor și cu picioare curate ale sufletului spălate în baia de lacrimi a pocăinței să ne apropiem de Focul Cel veșnic.
Hristoase Dumnezeule, Cel Ce stai pe scaunul heruvimilor și primești gândurile cele umilite ale celor din nevoi, Cel Ce nu-Ți întorci preasfânta Ta față dinspre ucenicii Tăi cei ce rabdă în lume povara necazurilor, ca trecând prin focul acestora să se curățească și să ajungă la odihna cămărilor cerești, Cel Ce asculți fiecare suspin al inimii noastre și ca un Doctor mult milostiv și iscusit legi rănile păcatelor noastre, Cel Ce nu ne închizi ușa milostivirii Tale, așteptând pe toți să intre în cămara pocăinței, Dumnezeul serafimilor și Tatăl celor necăjiți, Cel Ce printre noi ai viețuit și din paharul smereniei ai băut, rămând nedespărțit de slava cerească de la masa Tatălui, Sfinte al Sfinților și Lumina tuturor celor întunecați, auzi smeritele glasuri ale inimii noastre și nu Te întoarce dinspre fețele sufletelor noastre întinate cu multe păcate. Nu suntem vrednici să intri iarăși sub acoperământul sufletelor noastre, de vreme ce ne-am arătat mincinoși făgăduinței. N-am împlinit nici până acum voia Ta și, deși am gustat din paharul mântuirii Tale, tot vase nelucrătoare ne-am arătat, murdărindu-ne cu noroiul răutăților de tot felul. Oare vei mai veni iarăși în casa sufletelor noastre ? Pierzând îndrăzneala cea de fiu, acum ca niște argați nevrednici batem la ușa milostivirii Tale și Ți-o aducem mijlocitoare pe Maica Ta, ca să nu Te întorci dinspre rugăciunile noastre. Pentru ploaia milostivirii Sale picură Stăpâne, ploaie de lacrimi în pământul sufletelor noastre, îngrămădind pe cerul inimilor noastre prin mișcările line ale adierilor Duhului norii îndurărilor Tale. Să biruiască iarăși iubirea Ta de oameni cea nemăsurată și rugăciunile Celei Ce în pântecele Ei fecioresc Te-a purtat ca să ne izvorăști nouă, tuturor, mântuire. Trimite raza pocăinței prin lucrarea Duhului Sfânt, ca să se curățească sufletele noastre cele întinate în fărădelegi și cu fețe luminate ale sufletelor să privim spre Tine, Soarele mântuirii noastre, Căruia aducându-Ți totdeauna razele faptelor bune, să ne învrednicim la trecerea din această viață și de vederea luminii celei veșnice întru mângâierile Duhului și pentru milostivirea Tatălui, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.