Citat:
În prealabil postat de Decebal
1). De ce în recenta "declarație de la Bistrița" BOR nu a făcut apel celor din alte confesiuni să treacă la Biserica Ortodoxă pentru ca să ajungă și ei la mântuire, iar nu în iad? În cazul în care nu știi despre ce este vorba, atunci fac eu un mic efort și îți pun în atenție, și îți recomand să citești textele din această știre, texte cu iz foarte ecumenist și în care nu există nicio chemare la mântuire, care din punctul tău de vedere se află doar în Biserica Ortodoxă, din partea BOR. Cum explici toate aceste lucruri? Propovăduiește sau nu BOR mântuirea celor de alte confesiuni? Sau îi lasă, deși semnează tot felul de declarați și conferințe, să meargă în Iad? Evident în timp ce unii dintre semnatarii declarației mai și pretind că toate confesiunile semnatare fac parte din una și aceeași Biserică a lui Hristos? Cum se explică diferențele evidente între poziția BOR sau a unei părți a acesteia și poziția dogmatică a dumitale?
|
In primul rand aceea a fost o declaratie pentru buna intelegere, nu inseamna ca le recunoaste invatatura. Astfel de declaratii se pot semna si cu musulmanii sau alte religii.
In al doilea rand aceasta e invatatura ortodoxa, nu inseamna ca toti o cunosc sau ca o respecta. Chiar ierarhi, sa ne amintim de Cazul IPS Corneanu sau de ierarhii care au smenat chiar acceptarea invataturilor catolice la Sinodul Ferrara-Florenta. Si in cadrul Bisericii au patruns, la unii credinciosi si clerici, invataturi de tip ecumenist. Primul pas a fost enciclica data de Patriarhia Constantinopolului in 1920, in care se afirma ca toate cultele sunt Biserici, si toate impreuna alcatuiesc Trupul:
http://www.ecum.ro/infoecum/files/en..._ecumenice.pdf
Din dorinta de unire dincolo de invataturile gresite s-a ajuns la schimbarea calendarului si aparitia stilistilor.
La fel si la noi, toate se spun mai subtil, sa nu se supere reprezentantii altor culte. Unii au ajuns si sa creada aceste invataturi ecumeniste, intr-o proportie mai mare sau mai mica.
Citat:
În prealabil postat de Decebal
2). Recent am văzut că BOR îndeamnă la rugăciune pentru pacea în Siria, Egipt etc. Te întreb de ce aceeași BOR nu îndeamnă la rugăciuni pentru convertirea la Biserica Ortodoxă a sirienilor, egiptenilor și a tuturor care se află în afara Bisericii Ortodoxe? Ce rost mai au rugăciunile pentru pace și însăși pacea în sine, de vreme ce tot în iad vor ajunge pentru că nu sunt și ei ortodocși membri ai Bisericii Ortodoxe așa ca tine? Și mai mult, de ce nu îndeamnă BOR la rugăciunea pentru toți oamenii ca să vină în BO și să primească și ei mântuirea, să nu ajungă în Iad?
|
In Siria sunt si multi crestini ortodocsi, exista si o manastire cunoscuta. Rugaciunea pentru pace nu cred ca e ceva gresit.
Dar in cadrul fiecarei Sfinte Liturghii exista rugaciuni pentru intoarcerea la credinta a celo din afara BIsericii. Era o carte data de anna21, scrisa de un sfant, in care se spune cum sa ne rugam pentru cei ce nu sunt ortodocsi si cum se roaga Biserica pentru ei (adica asa, sa vina la credinta). Am gasit si cartea, "Despre rugaciunea crestinilor ortodocsi pentru cei neortodocsi"
ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...eortodocsi.pdf