Alegerea duhovnicului - factor determinant în calea spre mântuire
Domnul Hristos, când a oferit Sfânta împărtășanie Apostolilor, posibilitatea de împărtășire cu El, i-a împărtășit și pe doi dintre ucenici care, mai apoi, unul l-a vândut și altul, s-a lepădat de El. Mântuitorul a știut lucrul acesta și, totuși, a dat posibilitatea aceasta de împărtășire.
Eu sunt pentru o împărtășire deasă a credincioșilor și insist pentru treaba aceasta, dar nu trag de oameni. De ce? Pentru că eu insist să se spovedească. Și dacă nu se spovedește, atunci n-are de ce să vrea să se împărtășească. Dacă se spovedesc și doresc să se împărtășească n-am niciun motiv să-i opresc de la a se împărtăși. Nu zic să se uite în calendar, să vadă când trec 40 de zile, că numai atunci se poate, și așa mai departe. Eu zic că totdeauna se poate pentru omul care are o viață mai limpezită, pentru că Sfânta Împărtășanie nu se dă ca recompensă pentru o viață excepțională, ci se dă ca ajutor. Domnul Hristos, când a oferit Sfânta împărtășanie Apostolilor, posibilitatea de împărtășire cu El, i-a împărtășit și pe doi dintre ucenici care, mai apoi, unul l-a vândut și altul, s-a lepădat de El. Mântuitorul a știut lucrul acesta și, totuși, a dat posibilitatea aceasta de împărtășire. Noi niciodată nu ne putem socoti vrednici, în sensul acesta, că trebuie să așteptăm vrednicia. N-ai cum aștepta vrednicia, deoarece pentru așa ceva niciodată nu ești destul de pregătit. Nici la moarte nu ești vrednic, dar ne învrednicește Dumnezeu.
Eu mă împărtășesc pentru vrednicia pe care mi-o dă Dumnezeu să mă împărtășesc. Dumnezeu, Care mă cheamă și mi Se oferă, Acela mă și învrednicește. Cum zicem noi: „Învrednicește-ne, Doamne, în seara aceasta, fără de păcat să ne păzim noi!" sau „Și ne învrednicește pe noi, Stăpâne, fără de osândă să Te numim pe tine Tată, Dumnezeul cel ceresc!" sau „Și ne învrednicește pe noi, fără de osândă, să ne împărtășim cu dumnezeieștile Tale Taine!". Aceasta este credința mea. Și atunci, Domnul Hristos, știind că suntem nevrednici, ne învrednicește El, cum zicem în „Îngerel", când suntem copii: „Eu sunt mic, Tu fă-mă mare, eu sunt slab, Tu fă-mă tare!". Credem, deci, în învrednicirea pe care ne-o dă Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Noi suntem mici și Dumnezeu ne învrednicește, ne dă El vrednicia. Și atunci, dacă-i vorba de așa ceva, e bine, totuși, să îți cauți un duhovnic. Și, dacă nu-l găsești, să te rogi lui Dumnezeu să ți-l descopere, și, dacă îl găsești, să te ții de el. Pentru că un duhovnic n-are motiv să se impună cu severitate între tine și Dumnezeu, ci trebuie să reflecte dragostea lui Dumnezeu față de păcătoși, intervenind între păcătos și Dumnezeu, spre binele păcătosului.
Eu, ca duhovnic, trebuie să lucrez cu inimă de părinte, nu trebuie să lucrez cu inimă de judecător, chiar dacă am și posibilitatea aceasta și capacitatea aceasta - de a fi judecător. Îl ajut pe om mai mult cu inimă de părinte, pentru că el și zice către mine că sunt părinte.
(Părintele Teofil Părăian, Învierea lui Hristos, înnoirea vieții noastre - Conferințele ASCOR Iași, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 57-58)