View Single Post
  #1  
Vechi 11.09.2013, 15:36:41
UserAZ UserAZ is offline
Member
 
Data înregistrării: 03.02.2011
Mesaje: 77
Implicit Filmele, muzica, cartile, programe online si drepturile de autor

As dori opinii cat mai aproape de adevar pe acest subiect, cat poate fi considerat pacat faptul ca citim carti online cu drepturi de autor pe care nu le-am cumparat, filme online cu drepturi de autor si muzica pentru care n-am platit bani, doar pentru ca cineva le-a posta la liber.
Multi am preluat ideea ca tot ce e online sau are legatura cu internetul e gratis, de la Windows piratat, la filme, muzica, carti online, programe, faptul ca ele exista gratis in unele locuri, pe torrente si altele, ne scuteste pe noi de ignoranta sau faptul ca ne facem ca nu stim ca acele lucruri sunt comerciale si au anumite drepturi de autor, drepturi pentru publicare, o anume editie despre viata sfintilor? etc

Cum tratam noi crestinii-orotocsi problema drepturilor de autor? citim carti online ale unor edituri ce au drepturi de autor pe respectiva carte desi n-am platit? putem sa ne uitam la filme online, si ortodoxe dar si de alt fel daca nu le-am cumparat? daca aceasta sunt cu drepturi de autor?

In ce masura e pacat? pentru ca legea ne spune ca e furt, si ca a incalca drepturile de autor ale unei persoane, edituri, lucrarea intelectuala a altuia, memoriile, culegerea de impresii, ganduri, idei publicate cu drept de autor etc

Din datele ce exista:
Legea nr. 285 din 23 iunie 2004;
Ordonanța de urgența 123 din 1 septembrie 2005.

Legea prevede ca autorul unei opere (literară, artistică, muzicală etc) să dețină dreptul asupra respectivei opere pe toată durata vieții sale plus încă 70 de ani. Drepturile de autor se moștenesc de către urmașii legali ai autorului. În cazul operelor realizate prin colaborarea mai multor autori, drepturile de autor expiră la 70 de ani de la moartea ultimului dintre aceștia. În cazul operelor publicate sub pseudonim sau anonim, dreptul de autor durează 70 de ani de la publicarea respectivei opere. Legea se aplică și pentru operele create înainte de publicarea legii. În cazul programelor pe calculator, termenul este de 50 de ani în loc de 70.

Asta inseamna ca putem folosi muzica de Beethoven de exemplu doar daca discul pe care avem melodia a fost publicat de o casa de discuri cu peste 70 de ani in urma, pentru ca daca folosim un cd din anii 90 fara sa-l cumparam incalcam dreptul de autor al casei de discuri ce la publicat in anii 90.

La fel putem vorbi despre multi dintre noi crestinii ce folosim Windows fara a plati, programe de internet, fara a avea dreptul de la producator, in ce masura faptul ca zicem ca si altii fac asa ne scuteste de pacatul ca ne-am insusit un bun fara a-l cumpara? In noul secol al internetului si al noilor tehnologii, devine un pacat mare ca ne insusim bunuri care costa sute sau mii de lei? Windows de exemplu, programele Adobe (Photoshop, Dreamweaver etc) sau altele. Cum tratam subiectul asta? Putem echivala furtul unei licente Windows sau Photoshop cu furtul altor bunuri? Unii spun ca salariul din Romania e mic, dar ne scuteste asta de insusirea unui bun intelectual prin incalcarea drepturilor autorilor? In viata de zi cu zi daca nu avemi bani de Ferrari, ne luam Dacie, nu toata lumea are Ferrari in fata blocului, cum facem cu internetul?

P.S. Daca cineva foloseste si doreste sa renunte la Windows piratat, ii recomand Ubuntu (http://ubuntu.ro) e gratuit si poate fi gasit suport si in romana pentru el. Majoritatea programelor sunt gratuite, Gimp ca alternativa la Photoshop (program foarte scump, Bluefish la Dreamweaver etc, trebuie doar obisnuita si rabdare cu el si cineva care stie cat de cat sa-l configureze pentru a functiona videoclipurile etc.

Last edited by UserAZ; 11.09.2013 at 15:49:54.
Reply With Quote