Citat:
În prealabil postat de georgeval
Citat:
În prealabil postat de tudor2012
impartasania apostolica este atunci cand Trupul Domnului iti este pus in maini si Sfantul Sange il bei din potir. Asa a facut Hristos cu apostolii, si de acolo isi ia numele. Aceasta forma a dainuit mult timp printre credinciosi dar a fost inlocuita cu cea din forma de azi. Dar de ce nu stiu. Pentru ca este mai practica? Pentru ca este mai rapida? Pentru ca este mai sigura? Nu stiu.
O intrebare care poate aparea este urmatoarea: Dar noi suntem apostoli sa ne impartasim astfel? Raspunsul este tot o intrebare: Dar ce suntem?
|
Ai dreptate ca Sf. Impartasanie in Biserica primara se administra prin impartirea Sfantului Trup si gustarea Sfantului Sange, din Sf Potir, mai exact, asa cum se impartasesc preotii in Sf Altar la fiecare Sf Liturghie. Din ratiuni practice si pentru a inlatura anumite obiceiuri pietiste (ex. erau credinciosi care nu consumau Sfantul Trup si-L adorau acasa, prin asta nu se mai implinea scopul Sfintei Liturghii-prefacerea Darurilor si impartasirea credinciosilor spre iertarea pacatelor si viata de veci iertarea pacatelor )Biserica a hotarat acest mod de unire cu Hristos.
|
Bun deci concluzia este ca cea mai sfanta taina din Biserica a fost modificata dupa bunul plac din motive practice. Iar cand se aude astazi de savarsirea ei in modul original este considerat o imensa erezie. Dar totusi mi se pare normal. Doar pentru aceasta a fost ucis Hristos - era un eretic.