În prealabil postat de cezar_ioan
Nu îmi amintesc sursa cu precizie, sunt câțiva ani de când am auzit treaba asta și am reținut-o pentru că m-a surprins foarte mult.
(Pe atunci eu nu aveam treabă cu Biserica, nu participam la slujbe, nu citeam Scriptura etc.
Mă consideram ateu și singurul contact cu religia era strict cultural, în sensul studiului credințelor, mentalităților, obiceiurilor etc. Mă pasiona antropologia și, din aproape în aproape am ajuns și în zona credinței, inclusiv ortodoxe. Nu îmi plăcea atmosfera oamenilor bisericoși, deoarece mai toți pe care îi știam eu îmi păreau nu credincioși, cât mai degrabă superstițioși și ipocriți, cu varii probleme emoționale netratate corect... Azi știu că nu mă înșelam... În primul rând de pe propria-mi piele, că mă descopăr azi asemenea celor de care îmi râdeam ieri.
Singura diferență e că azi nu mai râd ci deplâng.)
Dar aveam un coleg de facultate, bun prieten, dintr-o familie foarte credincioasă. Evitam să merg la ei în vizită, când era și soțialui acasă, întrucât inevitabil luau BIblia și un volum din Filocalia și începeau discuții interminabile... Îmi amintesc că se amuzau pentru că de obicei reacția mea la aceste discuții era una și aceeași, în trei timpi succesivi de-a lungul unei ore: ascultam cu atenție - faza 1, aprox. 30-40 min. grele; zâmbeam politicos (evident cu un aer de cretin incurabil) - faza 2, 15-20 min. când supliciul atingea apogeul; epuizat, adormeam pe scaun. Cred că de atunci m-am deprins să port barbă și riduri pe frunte...:)
Colegul meu știa pe de rost opera Părintelui Stăniloae, o folosea ca armă împotriva nevestei care contraataca ba cu Patericul, ba cu Cleopa, ba cu Arsenie Boca.
Din această lungă ceartă nobilă între soți, cu mine ca pseudo-moderator, a ieșit lucrarea de licență a colegului meu (poate prima din România postdecembristă care a pus problema unui dialog între Biserică și Psihologie), dizertația lui de masterat pe aceeași temă și un doctorat încremenit în proiect până astăzi...
Un lucru e cert: într-o seară a venit cu un text semnat de Părintele Stăniloae, copie xerox a nu știu cărui articol la o publicație prestigioasă din Apus. Scria acolo ce v-am spus.
Colegul meu era foarte fericit întrucât acel articol îi susținea nădejdea că preocuparea lui pentru raportul dintre psihologie (psihoterapie) și Teologie nu este arbitrară și nelalocul ei, cum susținea nevasta lui, ci dimpotrivă e o temă centrală în hailaiful vieții spirituale. Am adormit iarăși pe scaun dar, pentru că în somn de obicei eu îmi organizez informațiile (nu știu alții cum sunt dar eu am învățat pentru majoritatea examenelor ...dormind!) informația cu pricina s-a fixat până azi în memoria mea.
Nu este exclus, însă, să fi visat, doar...:)
Conștiința, în anumite registre de funcționare a ei, nu poate distinge ceea ce s-a fixat în memorie prin perceperea directă a evenimentului de ceea ce s-a fixat prin imaginarea sau reprezentarea lui. Curios lucru, nu face distincție între origini, se pare că n-o interesează sursa și autorul, ci conținutul ca atare - pe care și-l amintește ca "real" și "personal". Ceea ce duce la nenumărate probleme în viața omului...:)
|