View Single Post
Vechi 14.09.2013, 13:57:53
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de VladCat Vezi mesajul
Eu nu cred decat in proiecte de tipul Mihail Jar :). Un copil orfan de ambii parinti, crescut din mila diferitelor familii din OD, care fara nici un fel de resurse(pt. cine cunoaste povestea amintesc faza cu supa de urzici) si de pregatire, desfasoara un „proiect” care ne face sa ne intoarcem in timp pana la Bizanțul lui Vasile cel Mare pentru a gasi un termen de comparatie.In „logica” viziunii amintite, eu consider ca de fiecare data cand facem ceva pentru a urma lui Hristos(spre exemplu nu raspundem unui mesaj jignitor pe forum) facem ceva pentru tara.
Vlad ti-am adus ceva,in continuarea,cumva,a celor spuse de tine,un gand din jurnalul duhovnicesc al Arhimandritului Paulin Lecca:,,Alexis Carrel afirma ca marii creatori au fost si oameni cu caractere barbatesti puternic exprimate psihologic,neuro-endocrin si somatic.Am cunoscut multi oameni care,fara a fi creatori si nici mari,au mostenit,totusi,un caracter barbatesc bine exprimat,ba chiar creandu-le probleme,caci lupta cu impulsurile ereditare este foarte grea chiar si pentru oamenii duhovnicesti,cu atat mai mult pentru cei la inceputul caii launtrice spre mantuire.Daca cineva este mai sters din acest punct de vedere,poate ca nu are prea multa lupta cu el insusi,dar nici meritele pe care le dobandeste orice nevoitor crestin in lupta cu stapanitorul intunericului acestui veac,cu ispitele lumii si cu propriile patimi...unde nu-i lupta nu poate fi nici biruinta si nici incununare.

Si apoi,gandinu-ma la afirmatia lui Carrel,cred ca aceasta putere barbateasca,canalizata prin vointa dinspre erosul obisnuit catre dragostea de Dumnezeu si slujirea aproapelui,ne scoate,pe toti cei constienti de aceasta minunata metanoie,dintr-o viata lipsita de seva spirituala,fara ideal si fara entuziasm.."
Reply With Quote