Părintele Panaret Grigoriatul: “Să ne găsim refugiul în Dumnezeu, iar nu în televizor
- Părinte, cum afectează televizorul viața duhovnicească a creștinului?
- În primul rând ne mănâncă timpul, deoarece stă omul cu orele și nu mai are timp de rugăciune; nu mai are timp să se vadă pe sine însuși. Și acesta este cel mai mic dintre rele. Mai grav este că televizorul prezintă subiecte păcătoase, numai și numai ca să se vândă bine, mai ales temele sexuale, pentru că aici sunt atrași și cei vârstnici și cei însurați, dar mai ales tinerii – și de aceea nu poate spune nimeni că televizorul nu vatămă. Chiar dacă o susține cineva, aceasta este o înșelare, se amăgește cel care spune că „Eu mă uit la televizor și nu am nici o problemă, nici o vătămare”. Este o înșelare, căci va veni negreșit vătămarea sufletească. Mai întâi este curvia cu ochiul, și prin aceasta omul va suferi mai apoi căderi, fie la nivel individual, fie cu alte persoane, și astfel se conduce pe sine la distrugere.
Există mai multe modalități în care televizorul vătămă omul, fiindcă modul în care sunt prezentate diferitele teme nu este corect. În acest mod se urmărește, de fapt, spălarea creierului, manipularea și exploatarea oamenilor. Chiar și reclamele cele mai simple urmăresc un câștig comercial și seduc omul, îi împrăștie mintea – și astfel, în cele din urmă, omul își pierde liniștea sa. Televizorul aduce o mare tulburare sufletească, un zgomot înlăuntrul sufletului, îl scoate pe om dintr-ale sale…
Desigur, astăzi, în general, societatea este extrem de zgomotoasă, însă lumea televiziunii este cu mult mai agitată. Televizorul nu-l lasă pe om să-și țină mintea în lăuntru, să se vadă mai bine pe sine, să se liniștească, să se roage. Violențele care sunt prezentate, crimele – sau mai aud că prezintă de multe ori și filme satanice sau despre magie – toate acestea îl influențează negativ pe om. (sursa: sfantulmunteathos)
|