Citat:
În prealabil postat de antiecumenism
-noi nu avem pregatire medicala cum nici tu nu ai (ca esti psiholog iar nu medic,si in nici un caz imunolog...)
|
Argumentul tău nu ține dintr-un motiv simplu: cunosc temeinic bazele biologiei organismului uman. Baze fără de care nu putem înțelege mecanismele mai complexe, ale patologiei de pildă.
Ce înseamnă "cunosc temeinic bazele"?
Uite, ca să îți faci o idee:
- de la 17-18 ani am studiat aproximativ 10 ani, sistematic și sub coordonarea unor oameni de știință veritabili, adică profesori universitari, biologie umană, aprofundînd o mulțime de cursuri și tratate universitare. Din ce motiv? Principalul: dorința de a cunoaște, pur și simplu, în profunzime, corpul omenesc. Secundar: îmi era necesar pentru studiul universitar. Și mai secundar: soția mea era medic, sora mea e medic și îmi plăcea foarte mult să dezbatem împreună nenumărate probleme ale fiziologiei și anatomiei corpului omenesc;
- în facultatea de psihologie am făcut doi ani neurobiologie șineuropsihologie, prilej cu care am studiat serios nu numai sistemul nervos dar și multe alte aparate și sisteme, conform conexiunilor impuse de însăși natura sistemică a organismului;
- fiind membru fondator al societății române de psihologie cognitivă și respectîndu-mă, cândva, ca psiholog cognitivist, am studiat iarăși organismul uman întrucât psihologia cognitivă cere o pregătire interdisciplinară, ea fiind o disciplină de graniță;
- am publicat două cărți de biologie umană și una de biologie și genetică, tradusă în ...limba maghiară (..!:)) de o profesoară universitară de la Universitatea din Cluj; aceste cărți au fost folosite ani de zile (or mai fi și acum) de studenții de la medicină din anii preclinici (I-III) - sunt cărți de fiziologie umană; 4-5 ani am aprofundat studiul fiziologiei, avînd efectiv norma de 10-12 ore în medie de muncă, uneori 14-16, Bunul Dumnezeu mai știe; studiam tratatele din domeniu, pe care orice student și orice medic le cunoaște;
- am avut profesori excepționali ca student, unul dintre ei un medic considerat un as al fiziologiei și imunologiei în Europa, doctor la Institutul Victor Babeș; i-am fost unul dintre discipolii preferați; de la el am învățat "șmecherii" pe care mulți medici nu le cunosc, chestii de mare finețe, care reclamă nu doar studiu dens dar și aptitudinea numită "gândire de fiziolog" sau, mai larg "gândire biologică"; sunt mulți oameni din Facultatea de Medicină, de la lectori la unul din prorectorii din ultimii ani, cu care pot spune că am fost prieten, în sensul că nu doar jucam șah împreună dar participam la dezbateri și studii din laboratorul de fiziologie, acolo unde se fac studii in vivo, vai!, pe cobai...
Ei bine, judecă și tu acum, după ce am enumerat doar o parte (cât să nu mă dau mare înaintea ta) din pregătirea mea: crezi că dacă sunt psiholog ca formație și diplome academice, asta înseamnă automat că nu am cunoștințe de biologie și imunologie?
Te înșeli foarte tare, Antiecumenism și ți-aș putea demonstra asta dacă, într-o zi, m-ai ruga să îți fac din biologia umană visul cel mai frumos al vieții tale. Pot face asta, am pregătit mulți oameni pentru admiterea la Medicină și, dincolo de medii și de rezultate, dau slavă lui Dumnezeu că le-am oferit ceva de mare preț: descoperirea minunii corpului omenesc, uluitoarea complexitate și frumusețe a fiziologiei, despre care tu, în mod evident nu cunoști mai nimic. Și i-am ajutat să iubească, iar nu doar să cunoască școlărește, fiziologia.
Probabil te numeri printre oamenii care, încă mai cred, "educați" de scamatori și șmenari, că timusul e sediul sufletului...
Nu e amice, nu e, dar ceea ce este și modul cum funcționează în corelație cu celelelate organe din corp este o minune cu care aș începe prima lecție cu tine dacă ți-aș fi dascăl.
Evident, nu se va întâmpla asta.
(Deși, culmea, eu aș fi dispus să îți spun fantastica poveste a viului din noi, pentru că iubesc atât de mult biologia încât aș povesti oricui ce-am descoperit eu, prin Mila Domnului.)
Regret că te numeri printre cei care, înainte de a cunoaște ei înșiși în amănunt domeniul pe care îl evaluează, s-au grăbit, vai, să devină apărători sau atacatori (pe scurt - avocați) de profesie.
Ce poate fi mai caraghios decât să te apuci să aperi vehement, supărînd pe mulți dintre cei care cunosc cum stau de fapt lucrurile), să te apuci așadar să militezi sistematic pentru desconsiderarea unor oameni și domenii cărora tu nici servieta nu ești demn să le-o porți.
Măi Antiecumenism, ocupă-te bre taică de lucruri pe care le cunoști! Ălea de le-ai muncit pe pielea ta, ălea de ți-au intrat în sânge, ălea de ți-ai dat cu bucurie tinerețea pentru ele!
Eu așa am făcut și uite, oricâte nume sonore (oh, canaliile cu nume sonore, bine mediatizate!) îmi vei înșira, le desfid în prima clipă când vor spune vreo bazaconie.
Bazaconii, prietene, asta susții și promovezi. Bazaconii!
Te mulțumești să fii urechist, vai de tinerețile tale risipite cu dude, când se cuvenea mai degrabă să studiezi pe brânci!...